Mens Universitet i Bergen blant annet har investert i kosttilskudd for hunder, investerer nå Universitet i Oslo nå blant annet i prostata-overvåkning gjennom sitt selskap Inven2.
Inven2 er universitets selskap for kommersialisering av forskning, men er også en av 18 investormiljøer som har fått lov til å forvalte tilsammen 100 millioner kroner på vegne av Innovasjon Norge.
Pengene skal investere i gründerbedrifter som er helt i oppstartsfasen og trenger såkalte presåkornsinvesteringer. Inven2 plasserer nå seks av disse millioner i fem norske oppstartsbedrifter (se faktaboks).
Presåkorn- og såkornsinvesteringer er gjerne den første ordentlige investeringsrunden en bedrift får. Og det er penger det er drastisk mangel på i Norge.
– Presåkornmidler er viktige for oppstartsselskaperselskaper. Vi vil at det skal være selskaper som lykkes, sier administerende direktør Ole Kristian Hjelstuen i Inven2.
Satser bredt
Nye og billige høreapparater, legemidler som skal påvise diabetes i personer med Downs syndrom og sensorer som måler pustebevegelsen til babyer i kuvøser er blant ideene universitetet har tro på. Samt en ny metode for å oppdage prostatakreft tidligere.
– Ideen er å ta dataene på prostatamålingene dine og så bruke trendanalyse for å slik kunne varsle enda tidligere, forklarer Hjelstuen.
Og fortsetter:
– Vi synes vi har funnet en fin blanding av selskaper, både hva gjelder nedslagsfelt og hvor langt unna markedet de er.
Må finne private penger i løpet av noen uker
Pengene fra ordningen kommer ikke uten en liten hake.
Den enkle forklaringen på den nye ordningen er at private som velger å gjøre slike investeringer, nå skal kunne få matchet sin investering – krone for krone.
For å få pengene fra Inven2 må bedriftene altså klare å finne private investorer som er villige til å investere en tilsvarende sum i bedriftene deres. Og det hele må være klart i løpet av noen uker, forteller Hjelstuen.
– Er noen av de fem bedriftene i mål med dette?
– Nei, det må de nå vise at de klarer. Men ofte vil dette få hjulene til å rulle.
Beholder ikke avkastningen
Pengene fra presåkornsordningen skytes inn som en investering hvor Inven2 selv bestemmer når de skal selge aksjene sine igjen. Innovasjon Norge dekker et eventuelt tap, men tar også den eventuelle gevinsten av investeringen.
I budsjettet for 2015 var det satt av 40 millioner kroner til ordningen med presåkornsinvesteringer. For 2016 er ordningen utvidet til 100 millioner kroner. I budsjettforslaget for 2017 sier regjeringen at de vil kutte ordningen ned til 50 millioner kroner.
Her er statsbudsjett-nyhetene for Norges gründere
Her kan du lese mer om de seks bedriftene Universitet i Bergen valgte å investere i.
Les mer om presåkornsordningen: Innovasjon Norge bruker 100 millioner på å fylle milliardhull
Du kan lese regjeringens gründerplan her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.