En ny bølge av brexit-uro kom inn i markedene tirsdag, og fortsetter onsdag.
Børsene er røde rundt om i verden, lange statsrenter når nye bunnivåer, oljeprisene faller og pundet fortsetter svekkelsen.
Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets viser til at uroen kan ha blitt utløst av at flere britiske kapitalforvaltere ønsket å stoppe investorer å trekke penger ut av eiendomsfond tirsdag. I tillegg peker han på at det fortsatt er uvisst hva som vil skje videre i Storbritannia.
- Det er veldig stor usikkerhet, sier han om markedet.
Bunnivåer for lange statsrenter
Lange statsrenter har nær hver dag falt til nye bunnivåer etter brexit-avstemningen. Tyske, britiske, amerikanske og danske tiårs statsrenter har nådd nivåer vi aldri har sett før.
Eek-Nielsen viser til at lave lange renter kan tolkes på flere måter. Det kan være flukt til trygge havner, som følge av utrygghet når det gjelder brexit.
Men da burde samtidig aksjemarkedene ha falt, og det har de ikke gjort før tirsdag.
- Da betyr det at både obligasjoner og aksjer stiger i verdi. Det er en miks man har sett når sentralbankene kutter renter eller trykker penger, sier Eek-Nielsen, og legger til:
- Brexit har nok gitt noen sånne tanker, at det kanskje bidrar til at sentralbankene vil stimulere mer. Om de gjør det, er det bra for aktiva generelt.
Flere sentralbanker har gått ut etter brexit og sagt at de vil følge med, og at de er klare med «verktøy» om det skulle være nødvendig. Eek-Nielsen vil ikke bli overrasket dersom sentralbanker vil komme med tiltak for å stimulere økonomiene.
- Så mørkt som det aldri har vært
Analytikeren viser til at verden har vært i et krisemodus helt siden 2007. Det som har kjennetegnet de andre krisene er at markedene er enige om at det er dårlig stemning.
Nå er imidlertid aksjemarkedet og rentemarkedet «uenige» om fremtidsutsiktene, påpeker Eek-Nielsen.
- Det som er annerledes nå er at aksjemarkedene tryner ikke. Men rentemarkedet forteller at dette er så mørkt som det aldri har vært før. Rentene er så lave som de aldri har vært før, sier han.
Det er imidlertid noe markedene er enige om.
- Alle er enige om at pundet skal bli svakt, og tilsynelatende enige om at europeiske banker faller, sier Eek-Nielsen.
Kraftig pundsvekkelse
Pundet har blitt kraftig svekket i kjølvannet av brexit-avstemningen. Den britiske valutaen er på det svakeste nivået på 31 år mot dollaren, og mot kroner har pundet blitt svekket med ti prosent siden resultatet av avstemningen ble kjent.
Et pund koster nå under 10,98 kroner. Pundet har ikke kostet under 11 kroner siden desember 2014.
Eek-Nielsen peker på at det er umulig å si hvor lang pundet kan falle.
- Det er ingen klare grenser for hva en valutakurs kan gjøre, understreker han.
- Det er nok dette spørsmålet markedet sliter med, hvor langt kan det gå? Men man får ikke noe svar på det, legger han til.
Analytikeren trekker imidlertid frem at det er unormalt at en valuta i et velutviklet land svekkes så mye på kort tid.
Oljeprisfall
Også oljeprisen har fått kjørt seg etter at flertallet av britene stemte for EU-utmelding.
I løpet av de to siste dagene har oljeprisen falt med fem prosent. Et fat med nordsjøoljen Brent 1. posisjon handles i skrivende stund til 47,26 dollar.
- Les DN-kommentaren: Brexit-kaoset
Eek-Nielsen viser til at oljeprisfallet de siste dagene skyldes høye bensinlagre og bekymring for økt boreaktivitet i USA, men også risikoaversjon i finansmarkedene.
- Det er nok ganske mange spekulanter som har satset på oppgang i oljepris. Det å ta av risiko da, betyr å selge olje, understreker han.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni
Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner
John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
- Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.