Verdens børser har falt markert tilbake det siste døgnet. Torsdagens handel endte med et av årets største aksjefall i USA. Siden har nedturen fortsatt:
- I USA endte de tre viktigste aksjeindeksene ned mellom 1,5 og to prosent torsdag
- I Japan falt Nikkei nær 0,9 prosent
- I Europa åpner alle de store børsene i negativt terreng fredag. Oslo Børs falt 0,7 prosent fra start
- VIX-indeksen, som gjerne omtales som en fryktindikator i markedet, steg 18 prosent torsdag. Indeksen måler implisitt volatlititet - forventede svingninger i aksjemarkedet - basert på prisene på kjøps- og salgsopsjoner i de 500 største børsnoterte selskapene i USA
Sjeføkonom Robert Bergqvist i det svenske meglerhuset SEB mener det er flere forhold som preger markedet:
- Frykt for lavere vekst i Europa og Kina
- Geopolitisk uro i Midt-Østen og Ukraina
- Uro for at en renteøkning i USA kan komme raksere enn ventet
- En passelig volatilitetsøkning er dog på sentralbankenes ønskeliste for å redusere risikoen for finansielle ubalanser i en verden med ekstremrenter og en overflod av sentralbankpenger, skriver Bergqvist i morgenrapporten fra SEB fredag.
Frykten for opprørerne i opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Midt-Østen og eventuelle terrorangrep i Vesten har preget markedene i lengre tid.
- Samtidig murrer Kreml over Ukrainas ulike tilnærminger til EU og kommer med skjulte trusler om muligheten for å fryse utenlandske eiendeler, skriver Bergqvist.
Renteoppgang kan komme raskere enn ventet
Selv om det er tradisjonelt negative nyheter - som svakere vekstutsikter og geopolitisk uro - som er med på å prege marekdet, bidrar også positiv økonomisk utvikling til uro i aksjemarkedet. Tiden med billige penger fra sentralbankene kan snart være forbi.
- I fravær av viktige nøkkeltall var det kanskje erkjennelsen av at første renteheving rykker stadig nærmere som trigget nedgangen. Londonbørsen falt i alle fall kontant da Bank of Englands Mark Carney fremførte et slikt budskap på en konferanse i går, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.
Også Fed-representanten Feds Richard Fisher, som representerer Dallas-distriktet i den amerikanske sentralbankens rentekomité, kom også med uttalelser som påvirket markedet torsdag.
- Han var en av de to som tok dissens mot Feds duete fremtidsguiding på møtet forrige uke, og antydet i går at styringsrenten trolig vil bli hevet våren 2015, hakket tidligere enn det markedet for øyeblikket priser inn, skriver Haugland.
Les også:
Marius (17) vant Iphone-rushet
Seadrill får mer juling på børsen
- Jeg er skuffet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.