Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 4,71 prosent til 518,05 poeng, omsatt for 4,293 milliarder kroner.

- Ikke selg alt, råder sjefstrateg Jan von Gerich i Nordea Markets i en oppdatering til kundene onsdag.

Etter en oppgang på nesten tre prosent tirsdag, snudde Oslo Børs og falt til nye bunnivåer for året onsdag.

- Det er oljeprisen og Kina som driver markedet ned. Samtidig var det en veldig sterk oppgang i går, og vi får et tilbakeslag i dag, sier forvalter Leif Eriksrød i forvaltningsselskapet Alfred Berg til TDN Finans.

Europeiske børser faller nok en dag kraftig. Åtte av totalt 12 handelsdager så langt i år har endt i rødt for den europeiske samleindeksen Stoxx 600. Den 13. ser også ut til å ende med kraftig nedgang. Europa-børsene stenger klokken 17.30.

Så langt i år er den brede indeksen ned 11,1 prosent og er dermed på det svakeste nivået på 13 måneder.

- Den siste tidens markedsturbulens har ført til økt bekymring for at noe større er i gjære, spesielt ettersom sentralbankene oppfattes å ha lite ammunisjon igjen til å håndtere nok en krise, konstaterer von Gerich.

Kan snu risikoappetitten

Selv om han medgir at det er grunn til bekymring, mener han det er lite som strengt tatt er forandret med tanke på de økonomiske utsiktene i verden.

- Selv om kraftige nedsalg i aksjemarkedet kan føre til makroøkonomiske sjokk, pleier det som regel å være omvendt. Det vil være for tidlig å konkludere med at vi er på vei inn i en ny resesjon og selv en stabilisering i oljeprisen kan være nok til å snu risikoappetitten, skriver sjefstrategen.

Von Gerich våger seg imidlertid ikke på å spå et nøyaktig nivå hvor oljeprisene vil stabiliseres.

- Men det begynner å bli svært vanskelig å finne andre grunner til fortsatt oljeprisfall enn selve momentumet, skriver han.

Flykter til trygge havner

Etter det kraftige fallet mener han europeiske aksjer ser attraktive ut, spesielt når man tar med i vurderingen at avkastningen på antatt trygge investeringer som statsobligasjoner nærmest er ikke-eksisterende. Dette betyr imidlertid ingenting, når oppmerksomheten rettes mot å bevare penger istedet for å tjene penger, påpeker han. 

Han tror imidlertid investorenes flukt mot trygge havner bare vil gjøre seg gjeldende i kortere perioder.

- Når alt kommer til alt så forsøker de fleste investorer å skaffe avkastning, skriver von Gerich.

- Jeg holder på kontantene og kjøper ikke noe akkurat nå, fordi vi tror det kan bli verre. Vi ser muligheten for ytterligere nedgang på ti prosent i verste fall, sier aksjeforvalter Michael Woischneck i Lampe Asset Management i Tyskland til Bloomberg News.

- Ingen krise, men...

Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea mener nedgangen ikke skyldes at den globale økonomien går spesielt mye dårligere enn før.

- Vi ser at selskapene generelt leverer bra, verden går fremover, kinesisk vekst er grei. Det er ingen krise, men en global «sell-off» drevet av vekstfrykt, sier Fosland til TDN Finans.

Han viser dessuten til at fallet i oljeprisen innebærer at store oljefinansierte pensjonsfond nå har betydelig mindre å kjøpe aksjer for.

- Flere av de store pensjonsfondene som tidligere var betydelige kjøpere av aksjer, har nå vesentlig mindre å kjøpe for grunnet lavere overføringer fra oljeinntektene. Det slår hardt inn på markedet og innebærer at det er færre store kjøpere mot mange selgere, sier han.

Fosland tror likevel fallet på børsen er en kjøpsmulighet.

- Prisingen av markedet er ikke «dyrt». Dette er en typisk korreksjon og historikken viser at man gjør lurt i å kjøpe i korreksjoner. 10.000-kronersspørsmålet er når det vil snu, men vi tror ikke vi er langt unna bunnen nå, sier han.

 

I USA åpnet de tre viktigste aksjeindeksene kraftig ned:

Les også: - All bekymring i markedet knytter seg til Kina og olje  

 

Les også:

Statoil-aksjen under 100 kroner  

- Frykten som herjer nå  

Varsler kraftig oppbemanning  

Se DNtv:  Mener sjokk brer seg raskere

Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.