- Det er ingen tvil om at det er store uroligheter og at mange av de tendensene vi så under finanskrisen blusser litt opp, sier aksjestrateg Erik Fosland i Nordea til DN om aksjemarkedene den siste uken.

Han viser til at markedet er «ekstremt uoversiktlig» og preget av store svingninger.

- Det er generelt flere selgere enn kjøpere.

Følg markedet med DN Investor

Tror på støtte fra oljeprisen

Oljeprisen falt gjennom dagen torsdag, men ble løftet torsdag kveld av uttalelser om at Opec-landene er villige til å diskutere et kutt i produksjonen.

Fredag formiddag stiger oljeprisen. Oslo Børs er ved 12-tiden opp 0,99 prosent, etter fire dager med fall.

- Etter en bedrøvelig dag igår, ser det ut til å bli noe mer postitvt i dag. Jeg tror vi får noe støtte fra oljeprisen, sier Fosland.

Imidlertid mener han det er vanskelig å si hvordan utviklingen blir utover dagen, da børsen svinger så mye.

I løpet av uken har frykten blitt større for at bankene skal rammes av den svekkede globale veksten.

- Finans, det skyr folk. Til og med DNB, som er bunnsolid med den norske stat i ryggen, var ned syv prosent på Oslo Børs igår, sier Fosland.

- Skal være litt bekymret

Denne uken har flere meglere og strateger påpekt at vi ser mange av de samme tendensene som vi så under finanskrisen.

- Er det grunn til å være bekymret?

- Ja, man skal være litt bekymret. Markedet har alltid rett, og når det har falt såpass kraftig er det en grunn til det, sier Fosland.

Ifølge ham er det imidlertid ikke like kritisk nå, som det var da. Aksjestrategen viser til at bankene er bedre kapitalisert, det er mindre uoversiktlig og at eksponeringen nå ikke er like stor.

- Det er mer frykt enn realitet enn så lenge, sier Fosland, men legger til:

- Det kan jo bli et selvoppfyllende profeti, dersom alle selger og alle gjør det samme. Da går det jo ikke bra. Hvis alle skal begynne å ta ut pengene av banken samtidig for eksempel, da får banken til slutt store problemer.

Frykt for global vekst

Analytiker Camilla Viland i DNB Markets peker også på at frykten i finansmarkedene råder.

- Det er hovedsakelig frykt for global vekst og for bankenes tilstand som bidrar til markedsuroen, skriver hun i dagens morgenrapport fra meglerhuset.

Dette fører til at etterspørselen etter såkalte «trygge havner» har økt. Under urolige markedstider rømmer ofte investorer til «sikre» investeringer, som for eksempel gull og statsobligasjoner. (Saken fortsetter under).

 

- Yenen har følgelig styrket seg. Valutaen er sterkere nå enn da sentralbanken noe overraskende kuttet renten, til -0,10 prosent for et par uker siden, skriver Viland.

Japanske myndigheter liker ikke at yenen styrkes.

- Finansministeren sa i går at regjeringen vil gjøre det som er nødvendig for å dempe volatilitet i valutakursen, noe som tolkes som et sterkt signal om valutaintervensjoner, skriver Viland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

– Usikkerheten og frykten styrer markedet

Asia i dag: Det er offisielt – krakk på verdens børser

Hopp i oljeprisene fredag

Se DNTV: Slik smører du til Holmenkollmarsjen på lørdag

Slik smører du til Holmenkollmarsjen på lørdag
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert: