- Vi har sett en ganske stor bevegelse. Det er en betydelig svekkelse, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets om det siste døgnets brede kronesvekkelse.

Mandag morgen fikk du en euro for 9,27 norske kroner, i skrivende stund må du ut med 9,45 kroner for en euro.

Bernhardsen viser til at det ikke er mer enn en uke siden en euro kostet 9,10 norske kroner.

- Hvis du sammenligner på nivået vi var på da, og det nivået vi er på nå, er det en bevegelse på 30 øre. Det er en ganske betydelig kronesvekkelse, sier analytikeren til DN.

Se oversikt over alle valutakursene her.

Usikre utsikter

Svekkelsen skyldes et bratt fall i oljeprisen. Prisen for nordsjøoljen Brent har falt med 4,5 prosent til 41 dollar per fat. Sist oljeprisen var så lav var i begynnelsen av 2009.

Dersom oljeprisen fortsetter å falle, peker Bernhardsen på at vi vil se et ytterligere press på kronen.

- Jeg er nesten overrasket over at vi ikke har sett enda svakere krone med det nivået på oljeprisen. Når vi har hatt veldig lav oljepris tidligere, har det vært mer panikkstemning i kronen. Det ser det for så vidt ikke ut som det er nå, sier han.

Imidlertid er det mye som kan påvirke kronekursen i løpet av de nærmeste ukene, ettersom Norges Bank holder rentemøte torsdag i neste uke. Det er stor spenning knyttet til om sentralbanken kommer til å kutte styringsrenten ytterligere eller ikke.

- Utsiktene er absolutt usikre, understreker Bernhardsen.

Svakere enn Norges Banks anslag

Han viser til at kronen er klart svakere enn Norges Bank har lagt til grunn, noe som isolert sett taler i mot et rentekutt. Samtidig er oljeprisen betydelig svakere enn sentralbankens anslag, som isolert sett taler for et rentekutt.

- Det blir en avveining som spriker i motsatt retning av hverandre, sier analytikeren.

- Vi har hatt prognose for uendret rente i desember ganske lenge. Men jeg skal innrømme at jeg blir mer usikker når jeg ser det siste oljeprisfallet her, legger han til.

Ifølge Bernhardsen betyr det ikke så mye for norske forbrukere og husholdninger om oljeprisen ligger på 40 eller 50 dollar fatet.

- Men det er klart at Norges Bank vil bli mer bekymret når de ser det bildet her, sier han.

- Volatiliteten vil fortsette

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til kronesvekkelsen i sin morgenrapport tirsdag.

Ifølge ham kan bevegelsen skyldes den svake norske industriproduksjonstallet som kom mandag, i tillegg til oljeprisfallet.

- Bevegelsene i det norske valuta- og rentemarkedet bærer nå i økt grad preg av usikkerhet knyttet til rentebeslutningen til Norges Bank i neste uke, og volatiliteten vil trolig fortsette denne og neste uke, skriver Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

VG: Ble bedt om å bekrefte at hun ble vurdert - nektet

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Asia i dag: Nå er det full krise i Beijing

Se DNTV: Deler ut gratis is i kampen mot issmelting

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert: