- Her lever vi fremdeles.

På telefon fra Kinas finanshovedstad - Shanghai - kan ikke økonomiprofessor Xiaozu Wang ved Fudan University la være å humre litt.

Tirsdag fortsatte Shanghai-børsen nedturen etter det som blir omtalt som «black monday» eller «svart mandag». Samtidig øker frykten for at landet er på vei inn en finanskrise.

Wang advarer på sin side mot å tegne skrekkscenarioer. Økonomiprofessoren mener børsfallet er et uttrykk for overdrevet panikk.

- Det som har skjedd, er at det kom flere nyheter på en gang. Vi så en veldig typisk markedsbevegelse: Mange ble tatt på sengen. De fikk panikk og handlet deretter. 

Og skulle økonomien for alvor være på feil kjøl, er han ikke i tvil om at myndighetene fremdeles har verktøy på lager.

Like etter samtalen med DN,kom meldingene om at Kina kutter både renten og bankenes reservekravsrate.  Dette setter fart på spekulasjonene rundt kinesisk økonomi.

- Ikke slutten på verden

I forrige uke sendte kinesiske myndigheter sjokkbølger gjennom markedene, da de startet nedjusteringen av sin valuta mot amerikanske dollar. Mange spurte seg om Kina nå har akutt behov for økt eksport for å stimulere økonomien.

I helgen gikk sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen ut i DN og tok til orde for at Kina i realiteten står overfor en finanskrise.

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets tegnet et noe mer nyansert bilde i meglerhusets ferske konjunkturrapport. Her understreker han at situasjonen er «svært uoversiktig». Likevel venter meglerhuset en økning i bruttonasjonalprodukt (bnp) på omlag syv prosent i år, før veksten avtar noe de påfølgende årene.

Wang ved Fudan University mener det ikke bør overraske noen at veksten faller fra et nivå som har vært oppe i ni prosent. Kina har lenge varslet reformer og omstrukturering av økonomien, påpeker han.

- Veksten avtar, men dette betyr ikke slutten på verden, sier professoren.

- Samtidig har Kina lav offentlig gjeld, og myndighetene kan kutte både renter og bankenes kapitalkrav. De har ikke gått tom for verktøy, sier Wang, før tirsdagens meldinger tikket inn.

Økonomiprofessoren avviser blankt at myndighetene har mistet kontrollen, slik sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets antydet i DN i starten av uken.

- Stor overraskelse

Wang peker på særlig to årsaker til det kraftige børsfallet i Shanghai de siste dagene:

  • Fredag ble det offentliggjort industritall som viste at aktivitetsnivået i den kinesiske industrien ikke har falt mer siden slutten på den globale finanskrisen
  • Søndag ble det annonsert at det store, statlige pensjonsfondet i Kina skal begynne å investere i aksjer

- Myndighetenes  intervensjon i aksjemarkedet var en stor overraskelse for mange, sier Wang.

Han viser videre til at det knapt er én måned siden forrige runde med kraftig nedgang på Shanghai-børsen. Den gang ble det skrevet mye om såkalte «lottospekulanter» - amatører som hadde kjøpt aksjer med lånte penger og nå ble tvunget til å selge.

- Således var det forrige fallet enda mer overraskende og skremmende, mener Wang.

Han understreker samtidig at Shanghai-børsen over tid har steget mye, og at en korreksjon således lå i kortene.

- Nå er de siste åtte måneders oppgang er borte. Dette er egentlig å forvente når markedet går opp så fort - og beveger seg bort fra fundamentale faktorer og all tyngdekraft, mener professoren.

Fudan University samarbeider med Handelshøyskolen BI i Oslo. Wang har doktorgrad i økonomi fra New York University og er æresdoktor ved både BI og Hong Kong University.

Se DNtv: - Det er usikkerhet rundt oss

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.