Tirsdag gikk Magne Østnor fra å være valutanalytiker til å bli valutastrateg i DNB Markets.
Selv om det var helt tilfeldig at det var akkurat denne dagen Østnor skulle tiltre den nye stillingen, kunne ikke tidspunktet for jobbskiftet vært bedre. Tirsdag skjedde det en historisk kronebevegelse i valutamarkedet.
Les mer her: - Total kollaps i norske kroner
- Det har ikke vært slike bevegelser siden 1986. Egentlig har det ikke vært en slik bevegelse i løpet av en dag noen gang, fordi i mai 1986 var det Norges Bank som devaluerte kronen med 12 prosent, sier toppsjef Ottar Ertzeid i DNB Markets til DN.
Slike bevegelser og svingninger i valutamarkedet er en av grunnene til at Østnor blir DNB Markets nye valutastrateg. En stilling meglerhuset aldri har hatt før.
«Ingen eksakt vitenskap»
Østnor vil ha ansvar for å koordinere de som handler selve valutaen, råvareanalytikere og resten av makroøkonomene. Hans nye stilling innebærer å trekke sammen informasjonen og analysere hva det vil si for valutamarkedet.
- Valutakurser er notoriske og volatile, vi tror ikke vi skal spå dette fra dag til dag. Men vi tror at den informasjonen vi sitter på er unik, og da må vi bruke den best mulig, sier Østnor.
- Det er ingen eksakt vitenskap, som oftest er det jo retningen, sier Ertzeid.
DNB Markets-sjefen trekker frem at den norske kronen kan hjelpe den omstillingen som norsk økonomi står overfor, og at dette illustrerer hvor viktig valutaen er.
- Det betyr mye for bedriftene, både de som eksporterer og de som importerer. For oss som bedriftskundebank er det viktig at vi kan være en god rådgiver for bedriftskundene våre, sier Ertzeid.
Dagsorden
Ifølge Østnor har kronen vært betydelig svakere enn hva bildet for norsk økonomi skulle tilsi.
- Samtidig er det ikke alltid bare det fundamentale som spiller inn i valutamarkedet, sier Østnor og refererer til de siste månedene.
Valutastrategen peker på at små endringer i oljeprisen har hatt stor innvirkning i kronekursen.
- Når bevegelsene er på over 60 øre innenfor dagen, skyldes ikke det bare de fundamentale utviklingene i norsk økonomi. Da er det andre ting som kommer i tillegg, sier Ertzeid.
Størrelsene på bevegelsene har vært betydelige for flere bedrifter.
- Det er klart at det er ganske store bevegelser. Bedrifter som har blitt mindre opptatt av sikring, vil få et mer aktivt forhold til det igjen. De vil se at det faktisk er viktig. Vi tror det som har skjedd vil stå høyere på dagsorden i månedene som kommer, både på olje- og valutasiden, understreker Ertzeid.
Voldsomme bevegelser
Både Østnor og Ertzeid er enige i at det er behov for en dypere og mer spesialisert kunnskap om valuta når markedet er så usikkert som nå.
Tilsvarende bevegelser som vi har opplevd den siste tiden er ikke sett siden høsten 2008, da finanskrisen var på sitt heteste.
- Råvarer og oljeprisen lå ganske greit inntil i høst. Tilsvarende var det også i valuta, bevegelsene har ikke vært voldsomme før nå. Rentene har også vært stabile. I høst har det vært en økning i svingningene, enten det er råvarepriser, olje som er veldig tydelig, valuta som har blitt helt ekstremt, men også renten som har falt ganske mye nå, sier Ertzeid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.