Etter flere dager med fall på Wall Street, steg de amerikanske børsene onsdag kveld. Oppgangen på fire prosent er den største på en dag siden 2011, melder amerikanske medier.
God stemning var det også på de kinesiske markedene torsdag, og Shanghai-indeksen endte opp over fem prosent. Samme formiddag løftes oljeprisene, og Oslo Børs spretter opp.
Uroen i markedene denne uken er blitt begrunnet med stor usikkerhet knyttet til kinesisk økonomi.
- Nå har nervene har roet seg. Wall Street er opp, Asia er opp og oljepris er opp, slår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fast.
- Er uroen over i denne omgang?
- Nei, jeg er fremdeles veldig urolig for at Kina er på feil kurs. Det kan være at smellen kommer nå. Og på oljesiden er det fremdeles sannsynligvis betydelig overproduksjon, svarer sjeføkonomen.
30 prosent sannsynlighet
Frykten for kollaps i Kina økte betydelig med det som var svært svake industritall på fredag. Asia-analytiker Amy Y. Zhuang i Nordea understreker at børsfallet riktignok ikke hadde en direkte sammenheng med realøkonomien.
- Den virkelige bekymringen er at dette utløser en dominoeffekt som leder til at bolig- og kredittbobler sprekker, skriver hun i en oppdatering torsdag.
Ifølge Zhuang har myndighetene fremdeles flere verktøy på lager, dersom økonomien for alvor skulle sette fart mot stupet.
- Vi mener sannsynligheten for en «hard landing» i Kina de neste tre til fem årene er 30 prosent, skriver analytikeren i oppdateringen.
- Ren spekulasjonsboble
Et lettelsens sukk ble trukket da kinesiske myndigheter på tirsdag kuttet både signalrenten og bankenes reservekravsrate, noe som er ventet å stimulere økonomien.
Samtidig gjorde økonomer i Norge det raskt klart at de på ingen måte er overbevist om at situasjonen er under kontroll.
Andreassen i Swedbank mener det i dag er «umulig» å si noe sikkert om veien videre.
- Folk er nervøse og desperat på jakt etter nyheter om økonomien. Samtidig har egentlig ikke tallene fra Kina vært spesielt dårlige de siste månedene, sier han og fortsetter:
- Det som har vært dramatisk, har vært det kraftige børsfallet i Kina. Men det kom etter en oppgang som var mye større. Etter min vurdering var dette en ren spekulasjonsboble om sprakk. Den var drevet av lånefinansiering og hadde ingenting med økonomien på vei opp eller ned.
DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?
Sterke nøkkeltall og «duete» uttalelse
Onsdagens børsoppgang på Wall Street var drevet at «duete» utsagn fra Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) og gode nøkkeltall, skriver TDN Finans.
Direktør for New York Federal Reserve, William Dudley, sa at han nå er «mindre overbevist» om at Fed vil starte renteøkninger i september, påpeker nyhetstjenesten.
I tirsdagens utgave av DN advarer Kristian Falnes - tidligere forvalter i Skagen-Fondene - om at hovedindeksen på Oslo Børs kan falle ytterligere 15 til 20 prosent (NB. krever innlogging).
Andreassen tror på sin side at opptur ut året er mest sannsynlig ut i fra dagens situasjon.
- Basert på økonomien, tror jeg børsen ender høyere enn den er i dag, sier Andreassen.
Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider
Les også: Emilie Stordalen (23): – Ingenting slår tipsene fra pappa
Se DNtv: Kongekrabber på hotell
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.