- I oppløpet til 2015 er den økonomiske situasjonen på flere måter preget av større usikkerhet enn tilfellet var da vi for ett år siden forsøkte å se inn i 2014, skriver sjeføkonom Steinar Juel i en oppdatering fra Nordea Markets.
Ifølge ham kom norsk økonomi bedre ut av 2014 enn anslått, mens Eurosonen skuffet.
Juel peker på at prognosene for norsk økonomi i 2015 har blitt kraftig revidert i det siste. Først som følge av nedgangen i oljeinvesteringene som Statistisk sentralbyrås investeringstellinger begynte å vise i juni, deretter som følge av fallet i oljeprisen.
«Tidsskille»
- Norsk økonomi ser ut til å være ved et tidsskille. Ti år med oljeprisboom er over, en boom vi for ti år siden ikke på noen som helst måte ventet ville komme, skriver sjeføkonomen.
Juel fastslår samtidig at slike «prisboomer» ikke varer evig. Høy pris fører til lavere forbruk og lokker frem større tilbud.
- Kapitalismen er slik at høy pris fører til lavere forbruk og lokker frem større tilbud. Etter hvert presser det prisene ned igjen til nivåer tilsvarende hva som er de marginale produksjonskostnadene. Og karteller pleier over tid å miste makt. Den enkelte deltager i et kartell har incentiv til å jukse i skyggen av at flertallet holder sine kvoter. Det betyr at et kartell lett kan gå i indre oppløsning. Videre lokker kartellpriser uavhengige produsenter til å produsere mer, skriver han.
Omstillingsdyktig
Det er dette Juel mener vi nå opplever i oljesektoren. Han tror at investeringskuttene vil gi noe høyere oljepris om ett til to år. Imidlertid vil utviklingen av alternative energikilder gjøre at de langsiktige utsiktene for oljeprisen ikke er spesielt positive.
- I Norge må vi derfor tilpasse oss en ny hverdag, og det er jeg helt sikker på at vi greier. Vi har et omstillingsdyktig næringsliv, vi har en fleksibel og selvstendig valuta og vi har kloke politikere som sørget for at statens store inntekter fra oljesektoren ble spart.
Mer bekymret for utlandet
Derimot er sjeføkonomen mer bekymret for utviklingen i Eurosonen og forholdet til Russland, enn han er for norsk økonomi ved inngangen til 2015.
Han peker på at oppslutningen om EU og Eurosonen er brutt ned blant befolkningen i land som Frankrike, Italia og Spania.
- Vi kan allerede 30. desember våkne opp til en ny politisk krise i Hellas, med nyvalg på nyåret og mulighet for at det venstrepopulistiske partiet Syriza kommer i en maktposisjon. Spesielt ille er det at de etablerte partiene i Frankrike virker hjelpeløse i møtet med det fremvoksende høyrepopulistiske partiet Front National, skriver Juel.
Han understreker at Frankrike og Tyskland har vært kjernen i EU, at det var Frankrike som insisterte på at Eurosonen skulle etableres og at Tyskland ikke alene kan holde eurosamarbeidet sammen.
Forverret Russland
Ifølge sjeføkonomen vil USA og EU trolig forlenge sanksjonene mot Russland etter hvert som 12-månedersvarigheten løper ut til våren.
- Russland viser fortsatt ingen vilje til å respektere Ukrainas suverenitet, de opptrer provoserende overfor de baltiske landene og russiske militærfly er svært nærgående også overfor Norge. Dette gir en mer uoversiktlig internasjonal politisk situasjon enn vi har vært vant til på mange år.
Juel mener Russland går i feil retning, og at problemene i landets økonomi derfor vil fortsette å forverre seg.
- Paradoksalt nok er det slik at problemene i russisk økonomi kan gjøre at oljeproduksjonen der vil falle mer enn anslått og bidra til å lette situasjonen noe for norsk økonomi. Det er ikke et ukjent fenomen for Norge at vi tjener på andres ulykke, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.