Tirsdag kuttet kinesiske myndigheter signalrenten og bankenes reservekravsrate.
Oslo Børs reagerte positivt på nyheten, og like etter klokken 12.00 gjorde markedet et lite hopp oppover, påpeker TDN Finans.
- Dette er stimulans til kinesisk økonomi, og det har vi ventet på lenge, sier sjefanalytiker Erik Bruce til DN.
Makroanalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets istemmer:
- Myndighetene er litt bakpå nå, og slik jeg ser det er det et forsøk på å forhindre at det negative sentimentet vi har i aksjemarkedet skal spre seg inn i ande deler av økonomien, sier han til DN.
- Bakgrunn: Kina kutter i flere renter
Stimulans til økonomien
Tiltakene kommer etter at Shanghai-børsen tirsdag fortsatte nedturen etter det som blir omtalt som «black monday» eller «svart mandag».
Det kraftige børsfallet i Kina har ført til økt frykt for at landet er på vei inn en finanskrise. Bruce i Nordea Markets mener kinesiske myndigheter nå bare bekrefter det åpenlyste.
- Det er svakhet i kinesisk økonomi, men vi vet ikke akkurat hvor mye - blant annet fordi de offisielle tallene på bruttonasjonalprodukt (bnp) ikke er til å stole på, sier Bruce.
Han viser til at det i forrige uke ble offentliggjort industritall som viste at aktivitetsnivået i den kinesiske industrien ikke har falt mer siden slutten på den globale finanskrisen. Dette kom på toppen av generell uro for økonomien, understreker sjefanalytikeren.
- Rentekutt og kutt i bankenes reservekravsrate vil slå ut i lånekostnadene i Kina og således stimulere økonomien, mener Bruce.
Endrer ikke bildet
Makroanalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets mener nyheten ikke vesentlig endrer bildet av Kinas økonomi.
Ifølge meglerhusets ferske makrorapport venter Kjennerud en økning bruttonasjonalproduktet (bnp) på omlag syv prosent i år, før veksten avtar noe de påfølgende årene.
- Dette er ingen krise, selv om flere indikatorer i 2015 har indikert økt sannsynlighet for at bildet kan bli vesentlig svakere, skriver analytikeren i rapporten.
Søndag annonserte kinesiske myndigheter at det store, statlige pensjonsfondet skal begynne å investere i aksjer - noe som overrasket mange.
Kjennerud mener børsene må få fortsette å falle, dersom målene er å få en normalisering i markedene og liberalisere økonomien videre.
- I den grad børsfallet påvirker forbruket, kan man bruke finanspolitikk. Men vi venter ikke, og vi ser jo heller ikke, at børsfallet har en effekt på forbruket, sier DNB-økonomen.
- Typisk markedsbevegelse
Tirsdag advarte økonomiprofessor Xiaozu Wang ved Fudan University i Shanghai mot å overdramatisere. Overfor DN forklarte han det kraftige børsfallet med markedsdynamikk.
- Det som har skjedd, er at det kom flere nyheter på en gang. Vi så en veldig typisk markedsbevegelse: Mange ble tatt på sengen. De fikk panikk og handlet deretter, sier Wang til DN.
Bruce i Nordea Markets er ikke i tvil om at myndighetenes tiltak nå vil hjelpe markedene.
- Det er vel også myndighetenes håp: At noe lysere utsikter for økonomien vil hjelpe aksjemarkedet, sier han.
Samtidig viser han til en positiv stemning på Oslo Børs allerede fra start tirsdag - en oppgang som kom i kjølvannet av at prisen på nordsjøolje hentet seg opp noe.
Se DNtv: - Det er usikkerhet rundt oss
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.