Oljekollapsen får følger. Ifølge Rogaland fylkeskommune er nå rundt 80 lærlinger permittert i fylket og rundt åtte oppsagt. Det skal knapt ha hendt tidligere at oljebransjen har gått løs på etterveksten på denne måten.
I flere år har NHO appellert til ungdommen om å ta fagutdannelse. Norge trenger flere fagarbeidere, har vært budskapet fra industrien og regjeringen.
-Nettopp derfor er det så viktig for meg å ikke utfordre iNHO-systemet, men NHOs medlemmer, om at det nå er viktig at man tar ansvar og sørger for at man har tilgjengelig kompetanse og kapasitet når dette snur, sier olje- og energiminister Tord Lien.
Han er på Stavanger Offshore Tekniske Fagskole for å feire at Statoil holder fast på sitt lærlingprogram. Selskapet øker faktisk antall lærlingplasser marginalt fra 130 til 132 i år. Rune Nedrebø, som er Statoils direktør for Snorre, Tordis og Vigdis, sier at selskapet fortsatt trenger fagarbeidere som prosessteknikere til oljeplattformer og landanlegg. Dagens arbeidsstyrke er aldrende. De store bemanningskuttene Statoil gjennomfører, berører i hovedsak kontorpersonell på land.
Møtte veggen
-Drømmejobben er i Statoil, sier Vilde Krogevoll Bøe (17) som går andreåret på Stavanger Offshore Tekniske Fagskole.
Hun er en av dem som håper på lærlingplass i selskapet til høsten, og som aldri hadde sett for seg at markedet skulle være så hardt som nå.
Det hadde heller ikke fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap), leder av yrkesnemda i fylket. Antall lærlingeplasser ble redusert til 1603 i Rogaland i dette skoleåret, og hun frykter fallet fortsetter. At lærlinger ute i bedriftene faktisk permitteres og sies opp, er skremmende, synes hun.
-Vi har ikke sett det før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.