I et møte i Statoils bedriftsutvalg denne uken kom Statoils konserndirektør Arne Sigve Nylund med anslagene for de nye nedbemanningene. Rundt 500 ansatte på norsk sokkel må etter all sannsynlighet finne seg noe annet å gjøre.
I tillegg står et ukjent antall ansatte i landorganisasjonen i fare for å måtte forlate Statoil. Fra før er det kjent at mellom 1100 og 1400 Statoil-ansatte må finne seg noe annet å gjøre i kjølvannet av den store kostnadsjakten i Statoil. Planen er at Statoil i 2016 skal ha klart å gjennomføre effektiviseringstiltak som skal ha en bunnlinjeeffekt på over åtte milliarder kroner.
Overrasket
I Statoils fagforeninger har de nye planene som ble lagt frem denne uken vakt stor irritasjon. Foreningene har kommet med sine innspill og i løpet av neste uke er det ventet at Statoils ledelse skal kommer tilbake med et mer endelig tall på hvor mange som skal gå.
Hverken leder for arbeidstagerorganisasjonene Tekna i Statoil, Frithjof W.B. Tønnessen, eller nestleder i YS i Statoil. Ole-Gunnar Rasmussen, var torsdag ettermiddag kjent med Nylunds anslag, før Dagens Næringsliv fortalte om det.
– Det kom litt bardus på, og jeg vil vente til jeg vet litt mer før jeg kommentere noe, men det foregår en formidabel endringsprosess i selskapet, og det er vel ingen som er sikre noen plass, sier Tønnessen.
– Vi er skeptiske til de kostnadskuttene Statoil driver med allerede, blant annet med tanke på vedlikehold, og skal det kuttes ytterligere 500 stillinger offshore, ja, det er vel åpenbart at vi ikke synes noe om det, sier Rasmussen.
Pågår nå
Pressetalsmann for norsk sokkel i Statoil, Ørjan Heradstveit, vil ikke utdype noe mer rundt Nylunds kuttanslag.
– Vi har ikke noen kommentar til de opplysningene du viser til. Vi jobber med å forbedre produktiviteten i hele selskapet. Den porteføljen av forbedringsprosjekter vi jobber med for konsernet er ventet å ha en bemanningsmessig effekt på 1100–1400 årsverk, som tidligere formidlet.
Heradstveit bekrefter samtidig at arbeidet med bemanningsplanene på norsk sokkel neste år pågår.
– Når det gjelder bemanningssituasjonen for driften på norsk sokkel, gjør vi hvert år beregninger av bemanningen som skal drifte vår virksomhet på en sikker og effektiv måte. Arbeidet med å tilpasse bemanning til behov og aktivitet for driften i 2015 og årene fremover pågår nå, og de tillitsvalgte og fagforeningene er tett involvert i denne prosessen. Det er ikke fattet noen beslutninger ennå, noe som gjør det unaturlig for oss å kommentere det nærmere nå, sier Heradstveit.
Dobbeltarbeid
Så langt i år er rundt 5000 norske oljejobber kuttet, eller varslet kuttet. Statoil står for storparten, men stadig kommer det nye meldinger om jobb-kutt.
Leverandørselskapene Aibel og GE Oil & Gas har de siste dagene begge varslet at de vil slanke sine norske organisasjoner med henholdsvis 230 personer og opp mot 145.
Da Statoils konsernsjef Helge Lund deltok på IO-konferansen (integrerte operasjoner) i Trondheim tirsdag snakket han stort sett om to ting: Hvordan ting kan gjøres enklere og billigere. Lund nevnte spesielt at en borreingeniør som sitter på land kan følge med på flere borreoperasjoner samtidig, og dermed får gjort langt mer enn en borreingeniør som jobber offshore. Lund var også klar på at det må færre hender til per arbeidsoperasjon.
– Det et er altfor mange ledd etterpå som skal sjekke at jobben er gjort. Vi må få vekk dobbeltarbeidet, sa Lund som illustrerte standardiseringsarbeidet sitt med å fortelle at han fremover ønsker å plassere «Lego-klosser» på havbunnen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.