Onsdag falt prisen for et fat nordsjøolje under 28 dollar fatet, som er det laveste siden tidlig på 2000-tallet. Det også den laveste prisen noensinne relativt til produksjonskostnadene, ifølge analytiker Jarand Rystad i Rystad Energy.
-Det er ingen bunn i oljeprisene. De kan falle helt ned til man når den variable transportkostnaden for et fat olje, noe som altså betyr at det ikke er noe i veien for at markedssituasjonen kan forverre seg ytterligere, sier han.
Rystad er grunnleggeren og lederen av det som er blant verdens aller mest anerkjente analysemiljøer for oljebransjen. På Norsk Petroleumsforenings årlige Sandefjordkonferanse tirsdag og onsdag, ble han tildelt NPF-prisen. Prisen er bransjens høyeste utmerkelse og tildeles årlig en person eller institusjon som gjennom sitt arbeid eller engasjement har bidratt til å sette problemstillinger som er viktig for bransjen på den nasjonale dagsorden. Tidligere vinnere av prisen er blant andre industrieier Kjell Inge Røkke og Oljedirektoratets direktør Bente Nyland.
Ikke solnedgangsbransje
Hovedbeviset Rystad mottok for prisen var et maleri av Frans Widerberg av en solnedgang, noe som førte til fleiping om at solnedgangen var symbolsk for situasjonen i oljebransjen. Men selv om Rystad lo med og selv om han tror oljeprisene kan falle videre fra de allerede rekordlave nivåene, mener han ikke at oljenæringen er en solnedgangsbransje.
-Folk må selvsagt gjøre selskapene sine robuste nok til å tåle nedturen. Men de må ikke glemme at industrien er syklisk, og at det er viktig å være forberedt når oppturen kommer igjen, sier Rystad.
Et problem virker å være at det er for mange selskaper som ikke har klart å robustgjøre seg selv for nedturen.
Seismikkselskapet Dolphin Group begjærte seg konkurs rett før jul, mens offshore serviceskirederiet Havila Shipping rett over nyttår la frem omfattende restrukteringsplaner som er nødvendige for at selskapet overlever.
Rystad mener man i 2016 kommer til å få en flod av slike kriseløsninger som Havila har valgt, og han utelukker heller ikke ytterligere nedbemanninger.
-Risikoen er høyest blant selskapene som ligger sent i syklusen, for eksempel havbunnsinstallasjon og utstyrsleverandørene. Innen ingeniørtjenester og seismikk tok man kuttene tidligere, sier han.
Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen var også tilstede i Sandefjord.
-Gitt at det ikke blir krig i Midtøsten for eksempel, tror jeg ikke at oljeprisen kommer tilbake dit den var. Perioden med høye priser som vi har sett de seneste ti årene var unntaket, ikke regelen, sier han.
Han har tre argumenter:
- De fremtvungne kostnadsreduksjonene bransjen har gjort og gjør.
- Konkurransen mellom særlig Saudi-Arabia, Russland og Iran for markedsandeler.
- Økt konkurranse fra alternativ energi på lengre sikt.
-Det er vanskelig å si hvor bunnen i oljeprisene kan komme. Det er et veldig komplisert bilde. Men hvis de globale oljelagrene, som stadig øker, fylles, vil prisene kunne falle til rundt ti dollar fatet, sier han.
Les også:
Har halvert kostnadene på Johan Castberg
– Den beste kuren mot lav oljepris er lav oljepris
Ingen av de norske feltutbyggingene lønnsomme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.