Oljeprisen klatrer mot nye høyder. Den viktigste drivkraften bak oppgangen er trolig frykt for at opprøret i Libya skal spre seg til land som Algerie, Kuwait eller De forente arabiske emirater.
– Fra jeg gikk hjem mandag til jeg kom på jobb tirsdag steg prisen med nesten 4 dollar. Så store bevegelser så raskt er sjeldent, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Nordsjøolje av Brent-kvalitet var tirsdag oppe i 108,57 dollar per fat i London, mens amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet nådde 96,68. Gjennomsnittsprisen for råolje fra Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) steg til 100,59 dollar fatet.
– Nå er det en reell frykt for at oljeproduksjonen og eksporten fra Libya vil stoppe eller gå ned. Landet er en viktig eksportør til Europa, og det er et spørsmål om en nedgang kan erstattes fra andre områder, sier Saltvedt.
OPEC vurderer økning
Fagfolk i rådgivningsselskapet JCB Energy sier at flere store oljefelt i Libya domineres av «mer eller mindre uavhengige stammer». Regjeringen i Tripoli har mistet kontrollen over kystbyen Benghazi, og en varig splittelse av Libya kan ikke utelukkes, mener de.
OPEC-landene møttes uformelt i Saudi-Arabia tirsdag for å diskutere om det bør holdes et eget OPEC-møte for å vurdere økt produksjon som følge av Libya-krisen, ifølge en italiensk regjeringskilde.
Oljeprodusentene er bekymret for prisspekulanter, ifølge kilden, som samtidig opplyser at Italia har nok olje til 90 dagers forbruk og nok gass for 30 dager. Italia importerer en betydelig del av sin olje og gass fra Libya.
Tirsdag stanset Spanias største oljeselskap Repsol all produksjon i Libya på grunn av urolighetene.
Begrenset betydning
Oljeanalytiker Carsten Fritsch i tyske Commerzbank advarer likevel mot å overdrive Libyas betydning for prisutviklingen.
– Libya produserer ikke så mye at det vil oppstå oljemangel, selv om landets produksjon skulle bryte helt sammen, sier han.
– Denne produksjonen ligger på rundt 1,6 millioner fat per dag, mens OPEC har en reservekapasitet på opptil 6 millioner, påpeker Fritsch.
Han tror nervøsiteten i markedet snarere skyldes frykt for at uroen skal spre seg til andre land i Midtøsten eller Nord-Afrika.
Den arabiske liga skulle torsdag holde krisemøte i Kairo for å drøfte opprøret i Libya. Landet har for tiden det formelle formannskapet i organisasjonen, men landets ambassadør Abdel Moneim al-Honi sier han har trukket seg «for å slutte seg til revolusjonen».
Avstanden øker
Oljemarkedet merker seg også at avstanden mellom Brent-oljen og motstykket West Texas Intermediate (WTI) i USA øker. Forkl#229en er ifølge nettstedet CNBC ikke uroen i Libya, men store lagerbeholdninger i USA og stor handel med oljeprodukter i Nord-Europa.
– Avstanden mellom Brent og WTI gjenspeiler høy nordeuropeisk etterspørsel etter nordsjøolje og mer en rikelig fylte amerikanske lagre, sier eksperten Linda Rafield. Hun tilføyer at hun tror dagens store prisforskjell er et forbigående fenomen.
Mens oljemarkedene tar utviklingen i Libya med fatning, faller aksjekursene på verdens børser. I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 1,8 prosent tirsdag, mens Hang Seng i Hongkong gikk ned 2,11 prosent og kinesiske HSCE hele 2,37 prosent ned.
– Kan vare lenge
Analytiker Thina Saltvedt peker på at situasjonen i Midtøsten skaper usikkerhet som kan føre til at oljeselskapene blir mer forsiktige med å investere i området. Den politiske situasjonen er uavklart, og selskapene vet ikke hva slags betingelser de vil få hvis det kommer nye regimer. Dermed kan usikkerheten vare lenge, mener hun.
– Verden blir stadig mer avhengig av olje fra Midtøsten ettersom produksjonen i andre deler av verden går ned. Midtøsten sitter på 70–75 prosent av verdens oljereserver. Det er stor usikkerhet knyttet til hva som skjer framover i mange av landene.
– Mye tyder på at oljeprisen vil fortsette å stige, men det er umulig å si hvor mye. Usikkerheten er så stor at jeg tror vi må tilbake til oljekrisen i 1973 for å finne noe tilsvarende, sier Saltvedt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.