Etter et møte med Tysklands statsminister Angela Merkel i Washington mandag sa den amerikanske presidenten at USA vil gjøre det vanskeligere for Russland å følge samme kurs i Ukraina hvis ikke det blir en diplomatisk løsning på krisen.
– Hvis diplomatiet feiler har jeg bedt mine folk å se på alle andre muligheter. Å sende defensive våpen er en av dem, men jeg har ikke fattet en beslutning foreløpig, sa Obama.
Våpenhjelp
USA vurderer om landet skal sende våpenhjelp til Ukraina, der regjeringsstyrkene kriger mot prorussiske separatister øst i landet.
– Det er ikke basert på en forestilling om at Ukraina kan beseire den russiske hæren. Det dreier seg om å finne ut om det er flere ting vi kan gjøre for å hjelpe Ukraina med å styrke sitt forsvar mot separatistenes aggressivitet, sa Obama.
– Muligheten for en militær løsning er liten, la han til.
Ingen rød linje
Merkel sa at hun har gjort det klart hva Tyskland mener om saken, men at alliansen mellom USA og Europa vil fortsette å være sterk selv om de ikke er enige på alle områder. Tyskland har avvist å sende våpen til Ukraina.
Obama la vekt på at USA ikke har en fastlagt grense for hvor langt russerne kan gå før det vil utløse amerikansk våpenhjelp.
– Vi er ikke ute etter å ødelegge eller svekke Russland. Men vi ikke bare snakke russerne ut av det. Vi må vise at verden står sammen og vise at det koster å være aggressiv, sa presidenten.
Ny fredsplan
Europeiske land håper på et diplomatisk gjennombrudd i Ukraina-konflikten og en våpenhvile denne uken. Men et planlagt toppmøte i Minsk henger i en tynn tråd.
Meningen er at Ukraina, Tyskland, Frankrike og Russland skal delta på møtet i Hviterusslands hovedstad onsdag.
Den russiske presidenten Vladimir Putin har imidlertid sagt at partene må bli enige på flere punkter før møtet kan gjennomføres.
Merkel og den franske presidenten François Hollande har den siste uken frontet en ny fredsplan for Ukraina. Håpet er å oppnå en våpenhvile og få slutt på kampene mellom prorussiske opprørere og regjeringsstyrker øst i landet.
Kostbare sanksjoner
I forkant av toppmøtet mellom Obama og Merkel i Washington var EUs utenriksministre samlet i Brussel. Her ble det vedtatt nye sanksjoner mot Russland, men iverksettelsen ble utsatt til 16. februar.
– Prinsippet bak sanksjonene er det samme, men iverksettelsen vil avhenge av situasjonen på bakken, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.
En fredsløsning i Ukraina ville vært en lettelse for mange EU-land, som har tapt store summer på sanksjonene mot Russland. Til sammen er det snakk om 21 milliarder euro, tilsvarende over 180 milliarder kroner, ifølge Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo.
Les også:
Vil fjerne boplikten ved starten av neste år
Du må belage deg på høyere priser
Går av som toppsjef i Coop Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.