- Hva ville du ha gjort hvis du ble bedt om å skyte ditt eget folk, spør John Lough, forsker på Russland og Eurasia-programmet ved Chatham House i London.
Spenningen øst i Ukraina er ytterligere tilspisset etter at pansrede kjøretøy med russiske flagg er observert i byen Slavjansk.
– Mange av soldatene var inntil nylig lojale mot den tidligere presidenten, Janukovitsj og et svakt sentralstyre i Kiev gjør det vanskelig for myndighetene å lykkes med antiterroroperasjon, sier Lough til DN.
– Ekstremt farlig
Ifølge ukrainske sikkerhetsmyndigheter skal prorussiske demonstranter ha fått klarsignal til å skyte for å drepe av russiske kommandanter.
– Situasjonen er ekstremt farlig og dramatisk. Det vi trodde var helt utenkelig for en uke siden, utspiller seg nå for åpen scene, sier Lough og legger til:
– Spørsmålet nå er om Kiev klarer å etablere orden øst i Ukraina, eller om de må akseptere at de ikke kan kontrollere denne delen av landet.
Det rapporteres jevnlig om sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker. Tidligere denne uka stormet minst 100 prorussiske aktivister politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina. Prorussiske separatister har tatt kontroll over myndighetsbygninger i en rekke byer i Øst-Ukraina, som Slavjansk, Kramatorsk og Donetsk.
Opprørerne krever større grad av selvstyre og folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina.
– De siste meningsmålingene fra Øst-Ukraina viser at et flertall ikke ønsker å bli en del av Russland, sier førsteamanuensis Martin Paulsen ved Universitetet i Bergen.
Ukrainas midlertidige president, Oleksander Turtsjinov har åpnet for at det samtidig med presidentvalget i mai kan arrangeres en folkeavstemning om selvstendighet i Øst-Ukraina.
– Myndighetene har sett hva slags legitimitet en slik folkeavstemning kan gi. Det viktigste for Ukraina nå er å få på plass en president som har folkets støtte, sier han.
Unngå krig
Det er planlagt forhandlinger i Genève torsdag mellom utenriksministrene fra Ukraina, USA, EU og Russland.
Forsker John Lough tror Putin vil unngå krig selv om Kreml etter all sannsynlighet orkestrerer opptøyene i øst.
– Det er ikke logisk av Putin å ønske en storskala militær konflikt i den østlige delen av Ukraina. Putin ønsker kontroll over Ukraina, men det kan han få ved å fortsette propagandaen om at etnisk russere diskrimineres av sentralmyndighetene, og berede grunnen for en føderalisering av Ukraina, sier Lough.
Det vil føre til at sentralmyndighetene i Kiev blir svakere, og sikre at landets industrielle kjerneområde i øst havner under russisk kontroll, ifølge Lough.
Et best tenkelig scenario etter torsdagens toppmøte vil ifølge forskeren være dette:
– Dagens situasjon esklarer ikke, partene blir enige om å finne en politisk løsning på krisen og Russland tilbyr å redusere gassprisene til Ukraina, samt annen økonomisk støtte, sier Lough.
– Hva er det mest sannsynlige utfallet?
– Det er at den østlige delen av Ukraina får økt selvstyre under sterk økonomisk og politisk innflytelse fra Russland, svarer han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.