– Dette er tøffe forhandlinger, sier EUs energikommissær Günther Oettinger etter et nytt møte med Russlands energiminister Aleksandr Novak og Ukrainas energiminister Jurij Prodan i Brussel.
EU prøver å mekle i konflikten om Ukrainas etterbetaling for russisk gass og prisen på fremtidige leveranser. Ukraina anklager russerne for å drive en politisk prissetting.
Russlands tilbud er 385 dollar for 1.000 kubikkmeter, et priskutt på 100 dollar.
Ukraina mener fortsatt at prisen er for høy sammenlignet med markedspris. Kiev frykter også at en politisk påvirket pris like enkelt kan settes opp igjen.
– Vi kjenner disse russiske fellene. Rabatten settes av russiske myndigheter og fjernes av russiske myndigheter, sier Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk ifølge nyhetsbyrået Reuters.
– Vi kan ikke akseptere denne prismekanismen, sier Prodan i Brussel.
Endringer
Moskva senket gassprisen fra 485 dollar til 268,50 da Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj takket nei til en samarbeidsavtale med EU i fjor. Men prisen ble satt opp igjen da Janukovitsj mistet makten, melder Reuters.
Russland sier Ukraina har opparbeidet seg nesten 25 milliarder kroner i gassgjeld til leverandøren Gazprom og krever en delbetaling før nye avtaler inngås.
Milliarder i utestående gjeld skal betales innen 16. juni, hvis ikke sier russerne de vil begynne å ta forhåndsbetalt. Det er frykt for stans i leveringene.
Stans
Russland er EUs største gassleverandør, og en stor del av den russiske gassen transporteres via Ukraina. En stans i forsyningene vil derfor også få store konsekvenser for flere EU-land.
Det skjedde i 2009, da Russland stengte kranene til Ukraina og dermed også til flere sårbare europeiske land. EU har siden fryktet en lignende situasjon, og med Krim-krisen er situasjonen blitt svært komplisert.
– Vi venter nå på handling fra Ukraina, sier Novak.
– Dersom tilbudet vårt avvises, går vi til et helt annet nivå. Det er ikke vårt valg, og vi ønsker det ikke, sier Russlands president Vladimir Putin ifølge nyhetsbyrået AFP.
Les også:
Amerikanske oljelagre faller mer enn ventet
DNO-skrell på børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.