USA ber i klare ordelag Storbritannia om å forbli i EU og frykter at en britisk utmelding vil svekke USA.

Det fastslo en framtredende representant for Obama-administrasjonen onsdag i London, bare få dager før statsminister David Cameron skal holde sin viktigste tale om EU.

– Vi har et voksende forhold til EU som institusjon, som har en stadig økende stemme i verden. Vi ønsker en sterk britisk stemme i EU, sa assisterende utenriksminister for europeiske og euroasiatiske spørsmål, Philip H. Gordon, til journalister på et orienteringsmøte i London.

– Dette er i Amerikas interesse. Mer enn de fleste andre er Storbritannias stemme i EU essensiell og avgjørende for USA, fortsatte han..

Klar tale
Det er første gang en framtredende representant for Obama-administrasjonen sier høyt og tydelig det flere andre amerikanske diplomater har sagt privat om det som står på spill når Storbritannia igjen drøfter EU-medlemskapet sitt kritisk.

Storbritannias forbindelser til EU er kommet øverst på dagsordenen den siste tiden etter hvert som EU-kritiske medlemmer av Camerons konservative parti krever en ny rolle for Storbritannia i EU eller en folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia rett og slett skal melde seg ut.

Gordon oppfordret Storbritannia og EU til å konsentrere seg om saker som vekst og arbeidsplasser. Han sa at folkeavstemninger har en tendens til å gjøre at land blir mer opptatt av seg selv.

– Det er best for alle, mener vi, om ledere har tid til å fokusere på felles utfordringer i stedet for hjemlige saker, sa han.

Næringslivet advarer
Noen av de britiske euroskeptikerne tror at Storbritannia ved å snu ryggen til EU, som er landets største handelspartner, kan kompensere ved å knytte nærmere forbindelser til USA.

Men flere britiske næringslivsledere gjorde det onsdag klart at om Storbritannia melder seg ut av EU, vil landet bli stående utenfor en framtidig frihandelsavtale mellom USA og EU.

I et brev i Financial Times, som er undertegnet av blant andre Richard Branson i Virgin Group, sier de at Storbritannia risikerer å sette medlemskapet i fare om landet krever en for omfattende reforhandling.

Flere EU-ledere advarte onsdag også Storbritannia mot å forlate EU.

Irlands statsminister Enda Kerry, som dette halvåret innehar formannskapet i Unionen, sa det ville være en katastrofe om Storbritannia går ut, og EU-president Herman Van Rompuy sa det er i Storbritannias egen interesse å være et aktivt, ledende og fullt medlem av EU.

Tale om folkeavstemning
Cameron selv reagerte ved kort å si at USA ønsker et EU som er opptatt av omverdenen, og at Storbritannia er opptatt av det samme.

Cameron selv ønsker at Storbritannia skal bli i EU, men han sier også at gjeldskrisen i eurosonen fører til endringer i Unionens regler, noe som betyr at Storbritannia må revurdere forbindelsen med Brussel.

Det ventes at han i talen om EU denne uka vil kunngjøre planer om en folkeavstemning om Storbritannias nye rolle. Motstanderne hans sier det kan bidra til å skyve landet i retning av utgangen fra EU.

Labours utenrikstalsmann Douglas Alexander sier at den amerikanske kommentaren og næringslivsledernes advarsel gjør at det er grunn til bekymring for den britiske rollen i EU.

– Det er i dag en reell risiko for at Storbritannia går i søvne mot utgangen på grunn av en statsminister som er mer opptatt av sitt parti enn landets interesser, sier han.

Les også: - Cameron kan få EU til å rakne

Storbritannia kan bli «EØS-medlem»


Demokratisk kollaps i 2013?


Ut av EU?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.