De amerikanske indeksene åpnet som ventet i knallrødt mandag, etter at finanskjempen Lehman Brothers er konkurs og Merrill Lynch selges. Etter et bratt fall innledningsvis stabiliserte Dow Jones og SP 500 seg, mens teknologiindeksen Nasdaq reverserte noe av fallet, men langt fra alt (se indekser nederst i saken).

Noen ba om at nå måtte det bare falle videre, slik at man kunne legge det vonde bak seg. Og videre fall ble det, men det gjenstår å se om dette er slutten på nedturen eller bare begynnelsen.

Les også:

- Vi trenger det siste, rensende nedsalget for å finne bunnen, sier forvalter Peter Sorrentino i Huntington Asset Management til Bloomberg News.

- Det var den siste av de dårlige aktørene som blir spylt ut av systemet, fortsetter Sorrentino.

- Det er som kreft
Han har følgende å si om markedet:

- Det er bedre at det svarte hullet blir større nå, og suger inn alt som trengs å bli sugd inn. Det er som kreft. Det må behandles aggressivt, ellers kommer det til å infisere hele systemet.

Aksjestrateg Kim Evjenth, i Kaupthing, synes det er vanskelig å si hvor dramatisk situasjonen er nå, men han er klar på at USA skal ned i dag.

- USA kommer til å falle akkurat som Europa. Børsene i USA vil ende ned tre til fire prosent, med mindre der kommer noen nyheter ut dagen som løfter, sier Evjenth til DN.no.

Flere tror på kutt
I rentemarkedet er det nå priset inn en sannsynlighet på 12 prosent for at den amerikanske sentralbanken kommer til å kutte utlånsrenten fra 2,0 prosent til 1,75 prosent i september. I forrige uke trodde ingen på rentekutt.

Aksjestrateg i Nordea Markets, Magne Naustvik, er likevel skeptisk, selv om det skulle skje.

- Det er ikke der skoen trykker. Vi ser at Fed har vært aktive hele veien her, så jeg er usikker om det vil hjelpe, sier Naustvik til DN.no.

Lehman "utslettet" fra børsen
Lehman Brothers falt 94,5 prosent etter at Barclays og Bank of America lot være å legge inn bud på hele eller deler av banken. Banken som for et halvt år siden var verdt over 50 dollar aksjen, gikk i kveld for 20 cent.

- Kollapsen av denne avtalen kaster en mørk sky over Wall Street. Det sender også en beskjed at myndighetene går ut av redningsaksjonsbransjen noe som gjør finansinstitusjoner som AIG og Washington Mutual mer sårbare, sier sjefstrateg Frederic Dickson i D.A. Davidson& Co. til Bloomberg News.

Merrill Lynch steg innledningsvis nær 30 prosent, men falt så tilbake til en pluss på skarve to prosent, etter at Bank of America kjøper banken for 50 milliarder dollar med oppgjør i aksjer. Bank of America falt 20 prosent.

Washington Mutual endte ned 26 prosent til to dollar pr aksje. Ifølge analytiker Richard Bove i Ladenburg Thalmann & Co kan amerikanske myndigheter bli nødt til å tilføre banken 24 milliarder dollar i form av boliglångarantier for å tiltrekke banken kjøpere. Markedsaktører spekulerer i at Washington Mutual kan komme til å bli den neste store banken som vil gå konkurs.

Forsikringsgigant neste under hammeren?
En annen gigant som står i fare for å gå konkurs er AIG, USAs største forsikringsselskap. Aksjen falt i dag 60 prosent på usikkerheten som er skapt angående selskapets behov for å hente inn kapital.

Les også: - AIG kan være konkurs om få dager

Indeksene (sluttkurser)