Warren Buffet blåste litt liv i de amerikanske børsene onsdag med sin håndsrekning i finanskrisen, men det skal mer til for å roe ned nerver i helspenn.
De viktigste indeksene på USA-børsene starter litt opp onsdag, men investorene er fremdeles avventende.
Denne uken har tankene dreiet omkring mulige utfall av Kongressens behandling av kriseplanen, og fremdeles er markedene urolige, skvetne, og desperate etter å få klarhet i hva planen vil inneholde.
Les mer: 700 milliarder-dollar-planen
Markedsaktørene måtte kjøre berg og dalbane på børsene onsdag, men børsene stengte flatt.
Da børsene stengte i USA var dette ståa på de tre nøkkelindeksene:
Industriindeksen Dow Jones ned 0,26 prosent 10,825.89 poeng
Teknologiindeksen Nasdaq opp 0,11 prosent til 2,155.68 poeng
Samleindeksen S&P 500 ned 0,20 prosent til 1,185.87 poeng
- Etter de historiske hendelsene de siste ukene er investorene så forvirret som jeg aldri før har sett dem, sa Kenny Landgraf, grunnlegger og sjef for Kenjol Capital Management til CNN.Money.
Ikke nok
En av dagens gode nyheter stod superinvestor Warren Buffett for. Han vil investere i Goldman Sachs, og skaper dermed et lite blaff av trygghet i det amerikanske aksjemarkedet.
Les: Warren Buffett blar opp milliarder
Til Bloomberg sa Buffet selv at han oppfattet finanskrisen som et økonomisk Pearl Harbour, og at hans egen investering var å anse som en forlengelse av regjeringens kriseplan.
Markedene tok godt i mot Buffets reddende hånd. Førindeksene steg og ga signaler om en ok start på handledagen.
- Vi kan vel kalle dette et Warren Buffett-rally. Det er åpenbart at Warren Buffetts investering på fem milliarder dollar i Goldman Sachs blir tolket som et tillitsvotum og det er åpenbart hva markedene har manglet, sa en sjeføkonom til CNN Money tidlig onsdag.
Goldman Sachs steg hele dagen, og var ved handelsdagens slutt opp rundt seks prosent.
Må smøre seg med tålmodighet
I dagens usikre markeder overskygger imidlertid uroen om kriseplanen de fleste gode nyheter.
President George Bush, sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Henry Paulson mener alle at det er svært viktig for den amerikanske økonomien at planen blir satt ut i livet raskt. Bernanke og Paulson talte til Senatets bank-komite igår, men møtte motstand.
Les: Bernanke ble grillet og Senatorene motsetter seg Paulsons plan
Bernanke talte igjen til komiteen i dag, og gjentok i grove trekk det samme som han la vekt på i går.
- Finanskrisen kan dra amerikansk økonomi ned i en enda dypere bakevje enn vi er i i dag, sa Bernanke, og oppfordret til rask behandling av planen.
Les mer: Hør på oss!
Les hva en norsk makroøkonom tror om USA-markedene: Frykter ny kjempekollaps i USA
Signalene fra Senatet tyder fremdeles ikke på at planen vil bli banket raskt igjennom av de folkevalgte, og onsdag ettermiddag ble det kjent at Bernanke får drahjelp fra presidenten selv.
George Bush skal tale direkte til folket via tv natt til torsdag 03.00 norsk tid, og temaet er finanskrisen og regjeringens redningsplan.
En hjelpende hånd fra Europa
Norges Bank bidro litt til stabiliteten på Wall Street onsdag. I morgentimene onsdag offentliggjorde Federal Reserve, Reserve Bank of Australia, Danmarks Nationalbank, Norges Bank og Sveriges Riksbank etableringen av midlertidige kredittarrangementer for å møte økende og vedvarende uro i de kortsiktige dollar-markedene.
Norges Bank låner ut fem milliarder dollar av totalt 30 milliarder dollar som den amerikanske sentralbanken kan bruke til å låne ut videre til kriserammede amerikanske banker. Det skal ikke være snakk om direkte lån i dag, men en slags kontokreditt Fed kan trekke på senere ved behov.
Les også: Norge får dollar-hjelp fra Fed
Fortsatt fall i oljeprisen
Oljeprisen steg mer på mandag enn noensinne før på en handelsdag, og har korrigert ned siden.
Ved stengetid onsdag ble et fat USA-olje, WTI med levering i november, handlet til 105,24 dollar fatet, ned 1,79 dollar.
Nordsjøoljen av tilsvarende kvalitet, Brent Blend, kostet 102,19 dollar fatet, ned 0,10 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.