Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA har godkjent Algeta og Bayers Xofigo-legemiddel til behandling av prostatakreft, skriver tilsynet i en melding onsdag ettermiddag.

Produktet er også kjent som Alpharadin og radium-223. Algeta opplyser til TDN Finans at det er deres Alpharadin som inngår i produktet.

Legemiddelet får grønt lys bare tre måneder etter at FDA ga det prioritet i sin vurderingsprosess.

Lever lenger
Ifølge en pressemelding fra FDA er Xofigo blitt evaluert i en klinisk studie der 809 menn deltok. Pasientene hadde alle symptomer på resistent prostatakreft med spredning til skjelettet, men ikke til andre organer.

I studien ble pasientene tilfeldig valgt ut til å enten bli behandlet med Xafigo eller placebo samt ordinær behandling.

Studien var innrettet for å måle om Xofigo ga pasientene lenger levetid. Resultatene viser at pasientene som ble behandlet med Xofigo hadde en medianlevetid på 14 måneder, mens de som fikk placebo hadde en medianlevetid på 11,2 måneder.

- Denne godkjennelsen er en milepæl for Algeta, sier toppsjef Andrew Kay i en pressemelding fra selskapet.

Algeta ble etablert i 1997 av kjemiker Roy H. Larsen og professor Øyvind S. Bruland og børsnotert i 2007. Selskapet utvikler stråleteknologi for fremskreden kreft spredt til skjelettet. Algetas største eiere er det. svenske venturefondet Health Cap og britiske Abingworth. Største norske eiere er Selvaag Invest og Folketrygdfondet.

Lisensavtale med Bayer
Algetas kostnader knyttet til lønn og utvikling i forbindelse med Xofigo/Alpharadin blir i hovedsak dekket av forhåndsbetaling fra partneren Bayer, som har sikret seg rettigheter knyttet til salg.

Lisensavtalen med Bayer har en potensiell verdi på 800 millioner dollar. Partene skal samarbeide om markedsføringen i USA med avtale om overskuddsdeling. Forøvrig skal Bayer kommersialisere Alpharadin globalt og betale en royalty på mellom 15 og 25 prosent til Algeta.

- Denne FDA-godkjennelsen vil gi pasienter med prostatakreft og legene som behandler dem en ny og innovativ behandlingsform, sier utviklingssjef Kemal Malik i Bayer i en pressemelding fra selskapet onsdag.



Algeta | - 1,75 % | 207,80 kroner

Kursutvikling i Algeta-aksjen siste 5 år.

Algeta-aksjen handles for tiden nær all time high på 215 kroner på Oslo Børs. Onsdag sluttnoterte Algeta-aksjen til 207,80 kroner.

Mer om aksjen finner du i DN Finans.

LES OGSÅ:

<b>Milepælsresultat for Algeta</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.