God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no
USA forbereder nødtiltak denne uken for å dekke sine løpende forpliktelser.
Uten enighet i Kongressen vil verdens største økonomi nå sitt selvpålagte gjeldstak søndag 15. mars. Da kan ikke USA lenger gjøre opp for seg.
Men Republikanerne har ingen bråhast med å fjerne begrensningene, varsler Senatets majoritetsleder Mitch McConnell.
-Gjeldstaket vil bli håndtert over de neste månedene, sa McConnell på tv-programmet «Meet the Press» søndag.
En lignende strid truet med å gjøre USA teknisk konkurs i 2012. Kredittratingselskapet Standard & Poor's nedgraderte statsgjelden.
Før helgen ba finansminister Jack Lew Kongressen heve taket så snart som mulig.
Lew sa at regjeringen må gå til «ekstraordinære tiltak» allerede kommende fredag for at landet skal kunne betale sine regninger.
Congressional Budget Office har tidligere anslått at nødtiltakene vil rekke til oktober eller november, ifølge Reuters.
Det er ikke for å finansiere nye bevilgninger at lånebegrensingene må oppheves, men for å betale for politikk som Kongressen allerede har vedtatt.
Striden kommer kun dager etter den opprivende budsjettkampen om sikkerhetsdepartementet (DHS), som har ansvar for blant annet grensekontrollen og Secret Service.
Mange Republikanske politikere nektet å bevilge penger til departementet for å stanse president Obamas omstridte amnesti til ulovlige innvandrere. Et nytt budsjett ble til slutt vedtatt.
Til Reuters sier flere høyrepolitikere at denne striden kan bli langt vanskeligere å løse. Samtidig gjentar partiledelsen at det er uaktuelt å misligholde statsgjelden.
Epleuret: I dag presenterer Apple trolig sitt mye omtalte armbåndsur. Eksperter tror epleuret til cirka 2500 kroner kan gjøre it-giganten til verdens første selskap med en markedsverdi på over 1000 milliarder dollar.
iDow: Og Apple-aksjen innlemmes i Dow Jones Industrial Average. Ut går teleselskapet AT&T, som i nesten 100 år har blant de 30 aksjene på børsindeksen. Sammensetningen på den toneangivende indeksen endres sjelden. Forrige gang var i 2013, da Goldman Sachs, Visa og Nike ble lagt til, ifølge Reuters.
Fredag er fridag: Dow Jones har steget over 1000 prosent siden 1986. Men det som er mindre kjent, er at så godt som hele oppgangen har skjedd i begynnelsen av uken. Mandager, tirsdager og onsdager står for en avkastning på 988 prosent. Torsdagene og fredagene? Skarve syv prosent.
Dette skjer i dag: Congressional Budget Office gir nye anslag på forventet budsjettunderskudd for 2016. Få øvrige makrotall av betydning. Salgstall for hamburgerkjeden McDonald's.
Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer like før klokken tre at de tre tyngste børsindeksene vil åpne ned 0,15 prosent mandag. Olje omtrent uforandret. En euro koster 1,0845 dollar. Renten på tiårige statsobligasjoner opp 12 punkter til 2,23 prosent.
... og helt til slutt: Ny uke, nye muligheter - men kun et lite skritt om gangen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.