God morgen! Dette er DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no
Tapene er dramatiske - og de har pågått i årevis. Nå sier kommunerevisoren i New York at nok er nok.
De offentlige pensjonsfondene i New York har betalt rundt 2,5 milliarder av dollar i gebyr til finansforvalterne på Wall Street. De har ikke fått en cent igjen.
Når man trekker fra kostnadene er resultatene cirka 20 milliarder kroner svakere enn markedet de siste ti årene, viser en omfattende analyse.
- Vi må kreve å få mer igjen for pengene på Wall Street når de investerer våre hardt opparbeidede pensjonskroner. For øyeblikket får forvalterne urimelig godt betalt selv når de ikke greier å nå målene, sier Scott M. Stringer i en melding.
Rapporten gir ny ammunisjon i striden om såkalt aktiv versus passiv forvaltning.
Aktive forvaltere forsøker å oppnå gevinst ved å utnytte feilprising i markedet, mens passive forvaltere nøyer seg med å følge markedet.
Akademiske studier har vist at det er vanskelig å oppnå meravkastning over tid når man tar hensyn til kostnadene ved aktiv forvaltning. Passive indeksfond koster en brøkdel.
- Når man regner på hva vi betaler Wall Street for å forvalte pengene våre aktivt, er det sjokkerende å innse at gebyrene ikke bare visker ut avkastningen, men faktisk koster skattebetalerne milliarder av dollar i tapt avkastning. Det er åpenbart at status quo må endres, skriver Stringer.
New York Citys offentlige pensjonssystem er det fjerde største i USA med nesten 1300 milliarder kroner til forvaltning. Midlene er spredt på fem fond, som forvaltes både aktivt og passivt.
Stringer varsler overhaling av forvaltningen. Han vil vite mer om hvordan eksterne forvaltere velges og honoreres for jobben, ifølge meldingen.
Andre nyheter
Resultatras: I dag starter kvartalstallsesongen for alvor, med tall fra bankgigantene JP Morgan og Wells Fargo samt helseselskapet Johnson & Johnson. Analyseselskapet Birinyi Associates venter at inntjeningen for S&P500-selskapene vil falle 5,6 prosent på årsbasis.
Slankere: En slankekur av de sjeldne har kuttet breakeven-kostnaden for olje- og gasselskaper med 20 dollar til 72 dollar per fat, ifølge analyseselskapet Wood Mackenzie. Enkelte selskaper har redusert kostnadene med hele 80 prosent. Det gjør dem lønnsomme med oljepriser under 60 dollar fatet, skriver Oil & Gas Journal.
Lyst for GE: General Electric (GE) kvitter seg med sin gigantiske finansdivisjon, og selger eiendeler for 1600 milliarder kroner. Så hva er igjen? Et slankere og mer forutsigbart selskap med god inntjeningsvekst. Forutsatt at verdsettelsen vil holde seg på dagens nivåer, tror Barclays-analytiker Scott Davies at aksjonærene kan vente seg en en årlig vekst på 15 prosent de neste tre årene (cagr inkl. utbytte).
Kjemper mot kull: Energikomiteen i Representantenes hus debatterer i dag et forslag som skal strupe de nye utslippskravene til kraftverk. President Barack Obama innførte ifjor strengere krav for å redusere utslippene fra forurensende kullkraftverk, men det republikanske flertallet i Huset har varslet kamp.
... og mens vi befinner oss i D.C.: Utenrikskomiteen i Huset holder høring i dag om det 40 år gamle forbudet mot å eksportere råolje. Stadig flere tar til orde for å oppheve forbudet, som ble innført under oljekrisen på 70-tallet for å sikre egen forsyning. Skiferrevolusjonen gjør at USA i dag flommer over av billig olje.
Dette skjer i dag: Detaljhandelstall klokken 14.30 (ventet 0,5 prosent) samt World Economic Outlook fra IMF kl. 15. Kvartalstall fra JP Morgan, Wells Fargo og Johnson & Johnson.
Markedet før åpning: Terminmarkedet klokken tre: S&P flat, Dow og Nasdaq ned rundt 0,3 prosent; olje opp 0,5 prosent; en euro koster 1,0586 dollar; renten på tiårige statsobligasjoner ned to punkter til 1,92 prosent.
... og helt til slutt: Å kjøre 3200 km. for å spise kyllingvinger? Bare litt artig «kontekst» for familieturen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.