God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no

Stephen A. Schwarzman har til salt i grøten etter 2014.

Toppsjefen i det private oppkjøpsfondet Blackstone henter hjem 690 millioner doller, nesten 5,3 milliarder kroner, etter rekordåret.

Kompensasjonen er den høyeste som noensinne er gitt til en «private equity»-sjef og hele 50 prosent mer enn 68-åringen fikk ifjor.

Det går frem av en melding til det amerikanske kredittilsynet.

Oversikter i amerikanske medier viser at Blackstone-sjefen ligger langt over andre toppsjefer i bransjen:

* Leon Black i Apollo Global Management: 2,55 milliarder kroner.

* Tre toppsjefer i Carlyle Group: 6,13 milliarder kroner på deling.

* To toppsjefer i KKR: 3,44 milliarder kroner på deling.

-Etter å ha satt flere rekorder i 2013, knuste vi dem i 2014, sa Schwarzman i en telefonkonferanse med investorer i februar, ifølge Bloomberg.

Det er uklart om han også hadde sin egen lønnspakke i tankene.

Schwarzman var med på å grunnlegge Blackstone i 1985. Det har gjort ham til en av klodens rikeste menn, med en formue som Forbes anslår til 93,5 milliarder kroner.

Schwarzman eier 20 prosent av Blackstone. Utbytte utgjør over 80 prosent av fjorårets kompensasjon.

Blackstone er nå verdens største private oppkjøpsfond med en forvaltningskapital på 2220 milliarder kroner.

I 2014 ble det satt nye rekorder for nettotegning, investert kapital, utbetalinger til fondsinvestorer, utbyttebetalinger, forvaltningskapital og resultat etter skatt, ifølge Wall Street Journal. Aksjen steg åtte prosent på børs mens konkurrentene sto stille eller falt tildels kraftig.

Trekker SAS-søksmål: Schenker, et datterselskap av den tyske statsbanen, trekker et søksmål anlagt i New York mot SAS, Nippon Cargo og Cargolux. Transportgiganten anklaget flyselskapene for ulovlig prissamarbeid på flyvninger til og fra USA. Det melder selskapet i en pressemelding sent mandag kveld. Søksmålet opprettholdes mot en rekke andre flaggselskaper.

Renterally: Fed skal heve rentene, og det er godt nytt for aksjemarkedene på kort sikt. Storforvalteren Guggenheim har studert de seks innstramningene siden 1980. I snitt steg børsindeksen S&P500 23,5 prosent de siste ni månedene før første renteheving. Hvis man antar at Fed vil heve rentene i september, har S&P500 allerede steget syv prosent. Og mye ligger til rette for at trenden vil fortsette, skriver investeringssjef Scott Minerd i en oppdatering.

Epler og pærer: Det er verdens mest verdifulle selskap, men Apple får likevel ikke plass i den ekslusive klubben Dow Jones Industrial Average. Børsindeksen teller kun 30 aksjer, og Apple er ikke en av dem. Men hvordan ville børsutviklingen vært dersom kursraketten fikk plass i det gode selskap? Mye bedre, er det korte svaret. Kun én aksje ville bidratt mer.

Dette skjer i dag: Nybilsalg i februar klokken 19.30 (ventet 16,8 mill. kjøretøy, omtrent uforandret). Kvartalstall fra forbrukerelektronikkkjeden Best Buy.

Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer i totiden flat åpning på de tre tyngste børsindeksene tirsdag. Olje markert  lavere, ned 4,8 prosent. En euro koster 1,1185 dollar. Renten på tiårige statspapirer opp åtte punkter til 2,08 prosent.

... og helt til slutt: Ikke bare får de leke bussjåfør i kollektivfeltet. Nå kan Tesla-eierne også late som om de er James Bond i en ubåt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet

Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut