Følg utviklingen på Wall Street i kveld her.

Sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren falt med 20.000 jobber i januar, viser arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet. Den var ventet å stige med 15.000 jobber, ifølge estimater fra Bloomberg.

Ifølge Bloomberg.com skyldes fallet en kraftig nedgang i anleggssektoren, samtidig med et fall i offentlige jobber på stats- og lokalplan.

Ledighetsraten falt likevel til 9,7 prosent fra 10,0 prosent.

Oslo Børs reagerte umiddelbart ned etter offentliggjøringen av tallene, men hentet seg fort inn igjen og vendte kursen oppover. Dollaren svekkes svakt, den kostet 6,01 kroner da tallene kom, en halvtime senere koster den 5,96 kroner.

Gjør store endringer
På toppen av de skuffende tallene fra januar gjør de amerikanske myndighetene en rekke revideringer av tidligere tall. Disse endringene viser at nedturen i det amerikanske arbeidsmarkedet var dypere enn hva man tidligere har trodd.

Tallene for desember ble revidert til -150.000 fra - 85.000, mens novembertallene ble revidert til + 64.000 fra 4.000. Samtidig revideres oktobertallene til - 224.000 fra - 127.000, og augusttallene til - 211.000 fra - 154.000.

Ifølge Bureau of Labor Statistics (BLS) er en månedlig sysselsettingsendring på 107.000 statistisk signifikant.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda mener arbeidsrapporten stort sett var svakere enn ventet. Han mener imidlertid at momentumet er riktig.

- Momentumet her er riktig i den forstand at nedgangen i sysselsettingen i januar var mye mindre enn i desember.

Ifølge Bruun er den store overraskelsen at ledighetsraten falt til 9,7 prosent.

- I utgangspunktet skulle man anta at når arbeidsmarkedet begynner å vise bedring, i hvertfall begynne å bli mindre negativt, vil flere melde seg på arbeidsmarkedet og begynne å søke jobb, og det vil kunne heve ledighetsraten, sier han.

Ledighetsraten overrasker mest
Makroøkonom Erik Bruce i Nordea Markets mener rapporten var blandet.

- Det var et litt blandet bilde. Sysselsettingen var litt svakere ventet, mens arbeidsledigheten falt uventet. Nå legger vi litt mer vekt på sysselsettingstallet siden det er mer stabilt, men det er nok arbeidsledighetstallet som gjør at markedene trekker opp, sier Bruce til TDN Finans.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Nor Markets peker også på den overraskende nedgangen i ledigheten.

-Det som overrasket mest med tallene var ledighetsraten som falt til tross for ganske kraftig fall i sysselsettingen. Alt i alt var tallene litt på den positive siden, men det kan være et uttrykk for at det er mange som trekker seg ut av arbeidsmarkedet og ikke nødvendigvis at det er blitt noe særlig bedring eller jobbskaping, sier Aamdal til TDN Finans fredag.

Han tror de reelle forventingene var på nedsiden og at tallene var bedre enn fryktet.

Slik utarbeides jobbtallene
Ledighetsraten måles som antall arbeidsledige personer delt på arbeidsstyrken, og fremgår av en undersøkelse blant 60.000 husholdninger. Arbeidere som har flere jobber telles bare en gang og deltidsarbeidere regnes også som en sysselsatt person. For å regnes som arbeidsledig må man aktivt søke etter jobb.

"Nonfarm payroll employment", antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren, fremgår av en annen undersøkelse utført blant 400.000 arbeidssteder ved at bedrifter utenom jordbrukssektoren rapporterer antall ansatte på sin lønningsliste. Dette medfører at personer med mer enn en jobb blir medregnet flere ganger. Arbeidere som er i streik i den relevante perioden blir ikke medregnet.

Les også: Frykter nye gjeldssmeller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.