I kveld kommer det amerkanske finansdepartementets halvårige valutarapport. Spenningen i rapporten er knyttet til om USA for første gang siden 1994 vil bruke ordet "valutamanipulator" om Kina, som USA i lang tid har kritisert for å holde valutakursen sin kunstig lav.

- Det vil eskalere striden. Det har mye å si hvordan man uttaler seg verbalt, og om man er diplomatisk eller ikke. Og en slik uttalelse vil ikke være diplomatisk, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

- Det kan gjøre vondt verre, og det er noe vi absolutt ikke trenger akkurat nå, sier Syed, og viser til valutakrigen som nå pågår.

En verdensomspennende handelskrig kan være under oppseiling. En rekke nasjoner i Asia forsøker nå å holde sine egne valutakurser kunstig lave for å opprettholde egen konkurransekraft. I tillegg har Kinas forhold til USA og Japan blitt enda mer anstrengt.



 



Kina kan også svare
Dersom USA bruker manipulator-ordet om Kina vil det være lettere å mobilisere sine allierte i G20-landene og klage inn Kina for verdens handelsorganisasjon WTO. Det er mer sannsynlig at Kina vil bukke under for WTO-trusler om handelsrestriksjoner, enn en slik trussel fra USA.

Derfor er det mer sannsynlig enn på lenge at dette ordet blir brukt i kveldens rapport.

- Men Kina kan svare de også. Jeg tror likevel ikke at de kommer til å bruke sin økonomiske atombombe, nemlig at de selger seg ut av amerikanske statsobligasjoner, sier Syed.

Et avhengighetsforhold
Det tror heller ikke valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets:

- De har et gjensidig avhengighetsforhold. Gjør Kina det vil dollaren svekke seg, og det vil redusere verdien på de finansielle eiendelene Kina har i USA. En svak dollar er ikke i Kinas interesse, sier Romstad til DN.no.

 

Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner er nå under stadig større press fra kongressen om å bruke m-ordet. Arbeidsledigheten i USA er fortsatt skyhøy, og flere krefter mener at den svake kinesiske valutaen bidrar til å svekke arbeidsmarkedet.

De globale økonomiske ubalansene ble også enda tydeligere da ferske handelsbalansetall torsdag viste at Kinas eksport til USA i august var rekordhøy, samtidig som at USAs handelsunderskudd bare fortsetter å ese ut.

Kan senke yuanen
Syed tror at krass ordbruk fra USA vil føre til at Kina vil stanse appresieringen av yuanen man har sett de seneste ukene.

- Jeg tror at det sterkeste tiltaket vil være å ikke la yuanen appresiere mer, eller til og med la den svekke seg. De kan også tollegge sin import av amerikanske varer, sier Syed.

Han tror at Kinas appresieringen av yuanen er et spill for galleriet før det kommende G20-møtet i november.

- Jeg tror det. Jeg synes det har vært et mønster nå de siste gangene før viktige møter, at de har latt yuanen appresiere, sier Syed.

Mer bensin
Det forrige valutarapporten fra det amerikanske finansdepartementet skulle ha kommet i april, men ble forsinket i nesten tre måneder. Der besluttet USA å ikke kalle Kina for manipulator, og USA har ikke brukt det ordet om Kina siden 1994.

- Hvis de kommer med rapporten i dag er det trolig at de bruker det ordet. Og hvis USA setter ord på det vil det gi enda mer bensin på bålet, sier Maren Romstad.

Les også:

Kina sluker USA

USA øker presset på Kina

Kritisk til yuan-kritikken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.