Kongressens arbeid med å finne en langsiktig løsning på USAs gjeldsproblemer har kjørt seg fast.

«Superkomiteen» som har behandlet saken, er i ferd med å kaste inn håndkleet, sier politikere i Washington.

Hvis medlemmene ikke i siste øyeblikk greier å finne fram til en kompromissløsning, vil komiteen mandag gi beskjed om at den gir opp, skrev nyhetsbyrået Reuters søndag. Byrået viste til framtredende tjenestemenn i Kongressen som kilder for meldingen.

En demokratisk og en republikansk tjenestemann sa hver for seg at det ikke var gjort framskritt i avgjørende stridsspørsmål som skatteøkninger og utgiftskutt.

Krangler
Demokratene og republikanerne i komiteen skylder på hverandre, og er ifølge New York Times til og med så uenige at de ikke en gang klarer å bli enige om hva som er årsaken til at forhandlingene mislykkes.

Komiteens oppdrag er å foreslå hvordan USAs enorme budsjettunderskudd kan reduseres kraftig.

Hvis komiteen ikke skulle komme til enighet i siste øyeblikk mandag, vil det utløse et automatisk budsjettkutt på 1.200 milliarder dollar over 10 år fra 2013, som blant annet vil ramme forsvaret hardt.

Totalt vil forsvarsbudsjettet bli kuttet med 492 milliarder dollar, tilsvarende ni prosent av 5.300 milliarder dollar i budsjettperioden.

Skarp kritikk fra IMF-sjefen
– Situasjonen er på mange vis alvorligere enn noen gang før i historien. Den økonomiske veksten har stanset opp, arbeidsløsheten er høy, faren for sosial uro øker og finansmarkedene trues av kaos, sier det internasjonale pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde.

I et intervju med fjernsynsselskapet CBS søndag rettet Lagarde skarp kritikk mot det hun kalte «politisk kjekling» i Washington.

Hun ba republikanere og demokrater legge uenigheten til side og bli enige om avtalen som markedene håper og venter på.

Lave forventninger
I sommer nedgraderte Standard & Poor’s USAs kredittverdighet ett hakk fra toppratingen AAA – med henvisning til at politikerne virket ute av stand til å gjennomføre vanskelige reformer. Nå frykter flere at de to andre sentrale ratingbyråene, Moody’s og Fitch, kan følge etter og nedgradere USAs statsgjeld

Mye tyder likevel på at finansmarkedet ikke vil reagere like negativt på en manglende gjeldsavtale denne gang som i sommer.

- Forventningene er så lavt nede at de kan regnes som underjordiske, sa JP Morgan-sjeføkonom David Kelly til Time før helgen.

Avviser økt skatt
USAs utenlandsgjeld nådde i forrige uke 15 trillioner dollar og tilsvarer nå 100 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt. Ekspertene er enige om at noe må gjøres for at gjelden ikke skal vokse landet over hodet, slik den har gjort i flere land i Europa.

Men medlemmene i komiteen står fortsatt langt fra hverandre på sentrale områder, ikke minst når det gjelder skatt.

- Den store motstanden er kommet fra republikanerne, som har insistert på én ting: at ingen skatter skal heves, sier Mork.

Han understreker at partiet i dette spørsmålet er på kollisjonskurs med de aller fleste amerikanske økonomer, også de som vanligvis står på republikanernes side.

At superkomiteen ikke har greid å kompromisse verken om budsjettkutt eller skatteøkninger, betyr trolig at saken vil bli lagt på is fram til 2013, ettersom politikerne nå vil konsentrere seg om neste års presidentvalg.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil man muligens måtte vente helt til 2014 før USA iverksetter tiltak for å få statsgjelden under kontroll. Det vil kunne utfordre finansmarkedenes tillit til at det er trygt å investere i USA.


Les også: USA på randen

Soros frykter total kollaps


Han er USAs nye lånekonge


Amerikanske rikinger: - Øk skattene våre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.