I helgen ble det kjent at Bush-administrasjonen ber Kongressen bevilge 700 milliarder dollar slik at regjeringen kan overta råtne lån fra banker og finansinstitusjoner.
Les mer: 700 milliarder-dollar-planen
Nå diskuterer demokrater og republikanere hett i Kongressen om hvordan denne planen skal utformes.
USA-børsene falt fra start mandag: Hard åpning på Wall Street
Mandag ettermiddag ble det kjent at et av punktene som nå er i ferd med å ta form er et forslag om at regjeringen i bytte mot hjelpen skal få en eierandel i firmaene de redder.
Holder sin hånd over skattebetalerne
Demokratene krever også ifølge CNN.Money at gjennomføringen av krisetiltakene skal overvåkes av en uavhengig part, at det skal settes grenser for hvilke lønner og utbetalinger lederne i finansbransjen skal kunne få. Demokratene legger også særlig vekt på at mannen i gata skal tas vare på, blant annet ved å innføre tiltak som beskytter huseiere.
- Vi kommer ikke til å overlevere en sjekk på 700 milliarder dollar og håper at utfallet skal bli bra, sier Nancy Pelosi til CNN.Money.
Ikke bare for "Wall Street"
Presidentkandidat Barack Obama sa i helgen at han er opptatt av å presse på for at bredere økonomisk stimulans skal bli en del av løsningen med å redde de vaklevorne finanshusene.
- Vi må være sikre på at uansett hvilken plan myndighetene kommer opp med, så skal den ikke bare fungere for Wall Street, men også for "Main Street", sa Obama i Florida lørdag.
- Vi må være sikre på at planen hjelper folk med å håndtere økende priser, at den skaper jobber og hjelper folk med å bli boende i husene sine. Det er slik hjelp folk trenger nå, la Obama til.
- Vær raske!
Også finansbransjen presser på for å få sine interesser ivaretatt i planen. Ifølge CNN.Money oppfordrer banker og andre institusjonelle aktører Kongressen til å gjøre planen så bred at den inkluderer ulike typer eiendeler, ikke bare lån.
- Å fjerne problematiske eiendeler vil gjøre det mulig å begynne å gjenoppbygge styrken i vårt finansielle system slik at det igjen kan finansiere økonomisk vekst, skiver lobby-gruppen for bank-sektoren, Treasury Services Roundtable, på sin nettside, ifølge CNN.Money.
USAs finansminister ber Kongressen være raske med å vedta den endelige planen.
- Vi trenger at dette går rent og raskt, sier Henry Paulson ifølge CNN.Money.
Bush manet til samarbeid
USAs president George W. Bush sier mandag at det er gjort framgang i arbeidet med kriseplanen.
Bush sier at dersom forslaget om tilførsen av 700 milliarder dollar går igjennom, vil finansmarkedene trolig bli spart for varig skade.
– Men hvis vi ikke gjør noe, vil det få alvorlige følger langt utover skadene på børsen på Wall Street. Det vil true eierne av småbedrifter og huseiere rundt omkring i det jevne Amerika, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.
– Hvis vi samarbeider, er jeg sikker på at vi kan få på plass de nødvendige lovene. Dermed kan vi forhindre at økonomien tar varig skade og møte de helt spesielle utfordringene vi står overfor i dag, sier presidenten.
- Hele verden følger med
Planen som nå utarbeides er en del av den største statlige inngripen siden Depresjonen i 1930-årene.
- Hele verden følger med for å se om vi reagerer raskt nok til støtte opp om markedene våre, og unngå skade på kapitalmarkedene, næringslivet, eiendomsmarkedet og pensjonsfondene våre, sier Bush ifølge CNN.Money.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.