De amerikanske nøkkelindeksene startet mandagens handel i positivt terreng, men endte alle sammen svakt ned:
- Dow Jones Industrial stengte ned 0,10 prosent til 18.142 poeng
- Nasdaq Composite stengte ned 0,02 prosent til 5.189 poeng
- S&P 500 stengte opp 0,01 prosent til 2.126 poeng
Børsene stenger én time tidligere i norsk tid denne uken, da sommertiden i USA først avsluttes søndag 6. november.
Investorene har hatt oppmerksomheten rettet mot den amerikanske sentralbanken Feds rentemøte onsdag, samt valget i neste uke.
- Markedene er i ingenmannsland. Investorene vil forsøke å fordøye betydningen av den siste utviklingen i valget i USA og fokuserer på Fed-møtet onsdag, sier aksjestrateg Ralf Zimmerman i Bankhaus Lampe til Bloomberg News.
Farmasiselskapet Valeant Pharmaceuticals falt 12,53 prosent mandag. Aksjen nådde med det sitt laveste nivå på seks år, ifølge FT.
Flere amerikanske medier skriver at den amerikanske påtalemyndigheten etterforsker Valeants tidligere administrerende direktør og finansdirektør for mulig regnskapssvindel.
Storfusjon
Både industrikonglomeratet General Electric (GE) og oljeserviceselskapet Baker Hughes steg fra start, men snudde ned mot slutten av handelsdagen.
Tidligere på dagen mandag ble det endelig bekreftet at GE slår sammen sin olje- og gassdivisjon med Baker Hughes i et nytt selskap.
Styrene i de to selskapene har godkjent avtalen. Ifølge CNBC vil aksjonaærene i Baker Hughes motta et spesielt aksjeutbytte på 17,5 dollar per aksje, tilsammen 7,4 milliarder dollar. Samtidig får aksjonærene en 37,5 prosent eierandel i det nue selskapet. GE vil kontrollere de resterende 62,5 prosentene.
Baker Hughes-aksjen endte ned 6,28 prosent. Fredag steg aksjen åtte prosent på meldinger om et mulig oppkjøp.
General Electric falt på sin side ned 0,38 prosent mandag. Fredag steg aksjen to prosent.
Det nye selskapet vil ha en årlig omsetning på over 32 milliarder dollar. GE regner med å øke inntekt per aksje med 4 cent på grunn av avtalen i 2018, og 8 cent per aksje i 2020.
Ny rentebeskjed kommer onsdag
Det er ventet at rentebeskjeden fra Federal Reserve onsdag kveld vil få mye oppmerksomhet i markedet. Det er kke ventet at rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken kommer til å gjøre endringer i renten denne uken, men interessen for hvilke signaler sentralbanken kommer med i pressemeldingen vil likevel være høy.
- Ifjor forhåndsannonserte Fed renteøkningen i desember på sitt møte i oktober, konstaterer sjefanalytiker Allan von Mehren i morgenrapporten fra Danske Bank Markets mandag.
I motsetning til hva som var tilfellet på omtrent samme tidspunkt ifjor, priser imimdlertid markedet denne gangen inn svært høy sannsynlighet for at renten vil bli satt ytterligere opp i desember. Derfor kan det godt hende at sentralbanken nøyer seg med å gjenta budskapet fra forrige rentemøte om at argumentene for en renteøkning er «styrket», mener Danske Bank Markets.
Snudde etter ny Clinton-etterforskning
Fredagens nyhet om at FBI-sjef James Comey åpner for etterforskning av nye e-poster knyttet til demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sendte de amerikanske aksjeindeksene ned mot slutten av handelen fredag kveld.
Nestleder for trading og derivater Randy Frederick i Charles Schwab sier til CNBC at markedet priset inn seier til Clinton frem til meldingen kom, men at prisingen endret seg umiddelbart.
- Jeg tror alle kommer til å være limt til nyheter om denne Hillary Clinton epostskandalen. S&P 500 falt 20 poeng i løpet av et sekund på fredag, sier Frederick.
Oljeprisfall
Oljeprisene har falt gjennom hele mandag.
Ifølge Bloomberg News skyldes fallet at Opecs møte med andre ikke-Opec-land lørdag, der i blant Russland og Brasil, ikke førte til en enighet om kutt i produksjonen.
Opec skal holde et møte 30. november. The Wall Street Journal viser til at slike møter generelt krever en enighet om de grunnleggende detaljene blant deltagere om produksjon på et lavere nivå, og det ble det ikke enighet om i helgen, meldte TDN Finans tidligere mandag.
Ved stengetid på Wall Street noteres Nordsjøoljen (Brent 1. posisjon) til 48,57 dollar fatet, ned 4,14 prosent. Prisen på amerikansk lettolje (WTI 1. posisjon) er 46,80 dollar fatet, ned 3,92 prosent.
Økt privat forbruk
Mandag viste tall fra amerikanske statistikkmyndigheter at privat forbruk økte med 0,5 prosent på månedsbasis i september. På forhånd var det ventet en oppgang på 0,4 prosent.
- Privat forbruk er en stor driver for økonomien. Når forbruket øker betyr det at bedrifter har mulighet til å vokse, sier seniorstrateg Karyn Cavanaugh i Voya Financial til Market Watch.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.