Etter Sanders' overlegne seier i New Hampshire er spørsmålet om det vil gi ham løftet han trenger for ta innpå Clinton før nominasjonsmøtene i Nevada 20. februar og nominasjonsvalget i South Carolina en uke senere.

Sanders har hatt stor appell blant unge, liberale og hvite velgere, grupper som er store i New Hampshire.

Men i South Carolina utgjør afroamerikanere større deler av den demokratiske velgergruppen, slik det også er i mange av sørstatene som går til urnene på supertirsdagen 1. mars.

I Nevada er det mange latinamerikanere, og blant minoritetene er Clinton-støtten tradisjonelt sterk.

Kjemper om støtteerklæringer

Onsdag morgen møtte Sanders den kjente pastoren og borgerrettsaktivisten Al Sharpton i New York. Sharpton har så langt ikke gitt sin støtte til noen av kandidatene i årets valgkamp.

Svarte politikere som støtter Clinton, svarte raskt med å kritisere Sanders for ikke tidligere å bry seg om saker som er viktige for svarte velgere.

Clinton signaliserte i sin tale valgnatten i New Hampshire at hun nå vil snakke om temaer som opptar minoritetsvelgere, som reform av USAs justissektor og vannkrisen i Flint i Michigan, der offentlige sparetiltak førte til at drikkevannet ble forurenset av bly og flere tusen barn ble forgiftet.

Sanders mener hans budskap om offentlig helseforsikring og gratis høyere utdanning bør appellere til minoritetene som er overrepresentert i statistikken over dem som sliter økonomisk.

Sanders treffer en nerve

Clinton-kampanjen ble tatt på sengen av hvordan Sanders' budskap har truffet hos amerikanere som er frustrert over det økonomiske og politiske systemet, skriver nyhetsbyrået AP.

Valgdagsmålingen i New Hampshire viste at mange velgere ikke identifiserte seg med den tidligere utenriksministeren. 26 prosent av velgerne mente at den viktigste egenskapen for en kandidat var at de «bryr seg om folk som meg». Men av dem stemte bare 17 prosent på Clinton.

Sanders har angrepet Clinton for å ta imot penger fra finanseliten og for å holde svært godt betalte taler for banker som Goldman Sachs, som betalte henne til sammen 5,8 millioner kroner for tre taler.

Clinton-kampanjen har samtidig nektet å frigi utskrifter av talene av frykt for at uttalelser skal bli tatt ut av sin sammenheng, skriver Politico.

Oppfattes som uærlig

Epostskandalen er et annet problem for Clinton-leiren. Saken etterforskes av det føderale politiet FBI, og en strøm av lekkasjer fører til stadig nye medieoppslag om Clintons bruk av privat epost da hun var utenriksminister.

I New Hampshire sa 34 prosent av velgerne at ærlighet og troverdighet var den viktigste egenskapen for en kandidat. Bare 5 prosent av dem stemte på Clinton. På landsbasis i desember sa 59 prosent «nei» på spørsmål om de oppfattet Clinton som troverdig.

En av Sanders' velgere i New Hampshire var brannmannen Jared Whalen, som sa til NTB at han aldri vil stemme på Clinton, selv om hun blir demokratenes kandidat.

– Jeg liker ikke uærligheten hennes. Jeg tror ikke hun er en patriot, og jeg liker ikke Clinton-dynastiet, forklarte han. (©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Norsk nese­oppfinnelse nær milliardgevinst

Oljeanalytiker: - Meget skeptisk til de neste ukene  

Se DNtv: Ingvar Ambjørnsen: - Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge

- Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge
Ingvar Ambjørnsen mener han er blitt sabotert av forlaget. Når han nå har skrevet nytt manus, gir han det rett til publikum.
01:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.