I januar ble det skapt 242.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag.
BAKGRUNN: Sterkere enn ventede jobbtall fra USA
- Disse tallene er bedre enn ventet, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets til DN.
På forhånd hadde DNB Markets ventet 170.000 nye jobber. Flere av tallene som ledet opp mot de amerikanske sysselsettingstallene fredag, som ISM-tallene som måler sysselsetting i den amerikanske serviceindustrien, var svake, ifølge Magnussen.
- Disse estimatene er ikke perfekte så det var nok derfor vi bommet, sier han.
Før fredagens rapport var det ventet at antall sysselsatte utenom jordbrukssektoren, såkalte «nonfarm payrolls» skulle øke med 195.000.
Tror ikke på renteheving
Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter gir omfattende informasjon om tilstanden i verdens største økonomi. For den amerikanske sentralbanken spiller utviklingen i arbeidsmarkedet en helt sentral rolle. Han tror ikke den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), vil heve renten på bakgrunn av de sterke arbeidsmarkedstallene.
- Ser du på inflasjon og arbeidsmarked alene, er de sterke nok til å tilsi en renteøkning, men det tror ikke vi vil skje. Finansuro og svak vekst har gjort at økonomien forøvrig ikke vært like sterk som arbeidsmarkedstallene, sier Magnussen.
Amerikanske børser har vært ustabile så langt i år, hovedsakelig på grunn av oljeprisen og Kina-skepsis.
- Ørliten bedring
- Disse tallene bekrefter at det ikke har skjedd noe dramatisk i USA. Det mest spennende er om landet nå får arbeidstilbudet opp, sier sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, er også positiv til tallene.
Selv om han er positiv, tror heller ikke Andreassen tror tallene vil føre til en renteheving i den amerikanske sentralbanken.
- Jeg tror ikke de vil heve renten på neste møte, på grunn av finansiell uro og ettersom andre tall har vært svake, sier Andreassen.
Blant annet har USA arbeidsdeltagelsen vært langt svakere enn i mange andre land.
- Yrkesdeltagelsen i mange EU-land har for eksempel vært stigende, mens i USA har det vært en katastrofal utvikling siden finanskrisen, sier han.
- Denne situasjonen har blitt ørlite grann bedre de siste måneden, og duene i sentralbanken vil nok forsøke å dra strikken enda litt lenger for å se om de klarer å få opp arbeidsdeltagelsen i landet, sier han og referer til de såkalte «duene» i sentralbanken, medlemmene som vektlegger utviklingen i arbeidsmarkedet når de skal ta rentebeslutninger.
Tror på renteøkning
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea sier han lenge har vært positiv til amerikansk økonomi, men at jobbtallene fra USA like fullt var godt nytt. Han tror på sin side at de sterke tallene vil føre til renteheving fra den amerikanske sentralbanken, dersom uroen i finansmarkedene avtar.
- Dette viste veldig gode tall for amerikansk økonomi, og det indikerer at alt snakket om resesjonsfrykt er litt overdrevent. Det er også godt nytt for verdensøkonomien at det går så bra i USA.
Nå håper Olsen at de gode tallene kan føre til at lederen for den amerikanske sentralbanken Janet Yellen vil sette opp renten.
- Vi tror at Fed kan øke renten både en og to og tre ganger i løpet av det neste året – avhengig av hvordan finansmarkedene utvikler seg, sier Olsen.
Han tror økt rente fra Fed kan stoppe spiralen med stadig lavere renter internasjonalt.
- Dersom Fed klarer å heve renten, vil det være håp for resten av verden også: Det vil kunne bidra til å sette et gulv for rentenivået internasjonalt. Så at det går bra for amerikansk økonomi er bra for hele verden, sier Olsen.
Følg markedene i DN Investor
Les også:
Jarand Rystad: Tror på 105 dollar fatet
Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke
– Partieliten sliter med å akseptere Trump
DNtv: Se Tesla Model X
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.