Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedet vil onsdag kveld rette seg mot USA og signalene fra den amerikanske sentralbankens rentemøte.
Det er ventet at renteintervall vil bli holdt uendret. Et viktig debattema på rentemøte ventes å være forholdet mellom arbeidsledighet i USA og inflasjonsutsiktene i landet, skriver TDN Finans.
Dette påpekes også av makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.
- Mens arbeidsmarkedet er i fortsatt bedring, er det få tegn til tiltagende lønns- og inflasjonspress, skriver hun.
Tror sentralbanken venter
Sentralbanken står således overfor et dilemma:
Et argument for uendret rente er at det ventes å virke støttende for videre nedgang i ledigheten og gir særlig minoriteter muligheten til å komme tilbake til arbeidsmarkedet, ifølge The Wall Street Journal.
Lavere ledighet kan imidlertid forårsake økning i prisene og dermed tvinge Fed til å sette opp korttidsrenten raskere enn de ønsker, ifølge avisen.
Fed hevet i desember ifjor renten for første gang på nesten ti år - til 0,25-0,50 prosent. Samtidig ble det varslet en gradvis normalisering av renten.
DNB Markets tror sentralbanken vil vente med å sette opp renten igjen til desember. Strøm Fjære understreker at markedsaktørene vil følge nøye med under pressekonferansen onsdag kveld.
- I skrivende stund priser markedet inn om lag 14 prosent sannsynlighet for en renteheving på dagens møte og drøye 20 prosent i desember, ifølge Reuters beregninger. Samtidig som det kan virke som om stadig flere av medlemmene i rentekomiteen mener det snart er på tide å heve renten, er flere toneangivende medlemmer tilbakeholdne, skriver makroøkonomen.
- Les også: Aksjemeglerne slakter Seadrill for manglende troverdighet (DN+)
Venter signaler
Heller ikke analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror at det blir noen renteøkning i USA i denne omgang.
- Jeg tror dette møtet kommer til å dreie seg kommunikasjon til markedet. Fed vil konsentrere seg om å sende signaler om renteøkning mot slutten av året, sier Bernhardsen til TDN Finans.
Dette synet støttes av seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
- Bnp-veksten viste seg overraskende svak gjennom første halvår i år, hvor den annualiserte veksten lå rundt 1 prosent. Og for å hevde at amerikansk økonomi likevel er på linje med en normalutvikling, burde tallene vise et realt oppsving i tredje kvartal, skriver Hov i meglerhusets morgenrapport.
Rentemøte i Japan
Viktig for markedene har også rentemøtet i Japan vært.
Bank of Japan (BoJ) valgte onsdag morgen å holde renten uendret. Samtidig fortsetter sentralbanken å øke pengemengden til inflasjonen er stabil over to prosent. Det ble også innførte en yieldkurve-kontroll for sentralbankens tilbakekjøpsprogram.
Usikkerhet rundt rentebeslutningene har ført til volatilitet - store svingninger - på Wall Street de siste ukene. Tirsdag endte de amerikanske børsene flatt.
- Det er vanskelig for markedet å få et rally med all den usikkerheten det er rundt Bank of Japan og Federal Reserve-møtene de neste to dagene, sa direktør Ian Winer i Wedbush Securities til Marketwatch.com.
Det er i disse dager fire år siden Shinzo Abe lanserte den økonomiske planen som skulle dra Japan ut fra et par tiår med lav vekst, deflasjon og pessimisme. Målet for «Abenomics» er fortsatt å skape en prisvekst på to prosent i året, men fristen er utsatt mange ganger.
- I vår halvårsrapport fra august la vi til grunn at Bank of Japan måtte «kaste inn håndkledet», og i stedet skyve inflasjonsmålet foran seg. Nettopp dette er det vi har sett sentralbanken gjøre i dag, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i en oppdatering.
- Bank of Japan holdt som ventet styringsrenten uendret på minus 0,10 prosent, men går over fra mål om balanseøkning til et mål for lange renter. Mer presist vil sentralbanken heretter kjøpe statsobligasjoner slik at tiårsrenten holder seg rundt 0,0 prosent. Tidligere har sentralbanken hatt som mål å øke balansen med 80.000 milliarder yen. Dernest går Bank of Japan vekk fra målet om at inflasjonen skal opp til 2 prosent om 2 år. Nå skal inflasjonsmålet i stedet nås «tidligst mulig», forklarer han.
Yen falt onsdag morgen mer mot dollar enn noen dag tidligere i september, skriver TDN Finans.
Rentebeslutningen fra Federal Reserve (Fed) offentliggjøres klokken 20.00 norsk tid. Få oppdateringen først på DN.no.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.