Mandag går amerikanske velgere til urnene for første gang i 2016. I delstaten Iowa skal både demokrater og republikanere stemme over hvem som skal bli sitt partis kandidat til presidentvalget senere i år.
I den anledning har alle kandidater måtte melde inn sine kampanjers pengebruk- og innsamling for fjerde kvartal 2015 til den føderale valgkommisjonen, som ble offentliggjort natt til mandag norsk tid.
De viser blant annet at:
- Hillary Clinton (68) fikk inn 38 millioner dollar
- Bernie Sanders (74) fikk inn 33 millioner dollar
- Ted Cruz (45) fikk inn 21 millioner dollar
- Marco Rubio (44) fikk inn 14 millioner dollar, med støtte fra blant annet hedgefondtoppene Peter Singer og Ken Griffin
- Donald Trump (69) fikk inn 2,6 millioner dollar fra støttespillere, og lånte sin egen kampanje omtrent 11 millioner dollar.
- Jeb Bush (62) fikk inn syv millioner dollar
Til sammen har alle kandidatene brukt omtrent 150 millioner dollar de siste månedene. Det tilsvarer omtrent 1,3 milliarder kroner.
Hele oversikten finnes på tidsskriftet Politicos FEC-tracker.
- Kunne like gjerne brent pengene
Republikaneren Jeb Bush, som både har hatt en far og bror i Det Hvite Hus, seilet tidlig opp som en av favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat. Både Bush’ egen kampanje hans og den politiske giverorganisasjonen som støtter han, den såkalte super-PAC’en «Right to Rise», har slitt siden da.
En såkalt super-PAC, eller Political Action Committee, er en politisk støttegruppe som offisielt opererer uavhengig av den politiske kandidaten og kan samle inn og bruke ubegrensede midler på å støtte politiske kampanjer.
Bush har dratt inn politiske donasjoner som tilsvarer over en milliard norske kroner i løpet av 2015, men han har falt som en stein på meningsmålingene. En rekke svake TV-debatter kombinert med den økende populariteten til kandidater som Donald Trump og Ted Cruz har fått skylden for dette, og før dagens valg lå Bush på omtrent to prosent i den siste publiserte meningsmålingen, og pengestrømmen har fulgt etter:
Ifølge FEC-rapporten samlet «Right to Rise» inn 15 millioner dollar i det siste halvåret i 2015, sammenlignet med 103 millioner dollar i årets seks første måneder.
Både det amerikanske tidsskriftet Politico og nyhetsbyrået Reuters skriver at de har vært i kontakt med flere titalls anonyme givere, og misnøyen med den republikanske presidentkandidaten skal være stor.
I en oversikt fra reklameovervåkingsselskapet SMG Delta, som har spesialisert seg på å følge pengebruken på politisk reklame i USA, kommer det frem at det er brukt omtrent 80 millioner dollar på Bush-reklame i løpet av 2015. Det tilsvarer rundt 700 millioner norske kroner.
- Du kunne like godt satt fyr på alle pengene, sier en anonym støttespiller til Politico.
Giverne skal også være misfornøyde med at Bush-kampanjen har brukt langt større summer enn sine politiske rivaler på luksuriøse privatfly og hoteller.
Kontroversielle kandidater seiler opp
For ett år siden var det få som hadde ventet at forretningsmannen og programlederen Donald Trump skulle knive med Texas-senator Ted Cruz om valgseieren i Iowa.
De to kandidatene er sett på som svært kontroversielle, og er upopulære blant den sentrale ledelsen i det republikanske partiet. Trump har blitt kritisert for en rekke nedsettende kommentarer både mot kvinner, muslimer og innvandrere. Trump har likevel bygd opp en svært lojal velgerbase og uttalte nylig at han Trump: - Kunne skutt noen uten å miste velgere .
Ifølge FEC-rapportene søndag finansierer Trump store deler av kampanjen fra egen lomme. I siste kvartal 2015 lånte han kampanjen omtrent elleve millioner dollar, og samlet inn 2,6 millioner dollar fra støttespillere, blant annet gjennom salg av capser med slagordet «Make America Great Again».
Trump har gjennom hele sin kampanje spilt på at hans personlige rikdom, anslått å ligge på rundt fire milliarder dollar, gjør at han ikke er avhengig av penger fra interessegrupper for å drive sin kampanje.
Den konservative Cruz, som ligger like bak Trump på meningsmålingene før valget mandag, dro på sin side inn omtrent 20 millioner dollar i løpet av fjerde kvartal i fjor. Han brukte over 15 millioner dollar på sin kampanje i samme periode.
Cruz er kjent for sin harde posisjon på innvandrere og er kjent som en populær kandidat blant våpeneiere, en av de mektigste lobbygruppene i USA.
Demokratene er pengevinnere
Demokratene Hillary Clinton og Bernie Sanders var de to presidentkandidatene som dro inn mest penger i siste kvartal i fjor.
Den tidligere førstedamen og utenriksministeren Clinton håper å bli den første kvinnelig presidenten i USA, og har lenge vært sett på som demokratenes favoritt. Hun har blant annet mottatt mange millioner dollar i støtte fra milliardærinvestoren George Soros.
Den selverklærte sosialisten Sanders ligger like bak Clinton på meningsmålingene, og har seilet opp som «outsider»-kandidat. Han nekter å ta i mot penger fra selskaper og interessegrupper, og har bygd opp en stor tilhengerskare blant yngre, liberale velgere.
Les også:
Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap
Asia i dag: Industri i krise i Kina
Kampen om Iowa blir en thriller for begge partier
Se DNtv:Slik ser det ut når norske Youtube-stjerner besøker et kjøpesenter i Bergen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.