Frykten for en oppbremsning i Kina sender mandag en kald gufs inn i verdens børsmarkeder, som opplever sine største fall siden finanskrisen. Samtidig raser oljeprisen.
Wall Street ledet den negative utviklingen i den vestlige verden før helgen, der de viktigste indeksene var ned over tre prosent fredag. Mandag formiddag ligger den brede S&P 500-indeksen an til å falle ytterligere 3,5 prosent ved åpning klokken 15.30 norsk tid.
Markedsuroen kan utsette en renteheving i USA, mener sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities.
- Sannsynligvis er dette bare en korreksjon og ikke slutten på oppgangssykelen som vi har sett. Vi vil kunne se lettelser i Kina og at Fed vil utsette den ventede rentehevingen til desember, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.
Tror på bedre høst
Han påpeker at markedsuroen kommer etter en børsoppgang som har vart lenge.
Men, samtidig som overraskende svake tall fra Kina for august gir grunn til bekymring, tror han markedet vil hente seg inn utover høsten.
- Vi kommer sannsynligvis til å ende året høyere enn det er i dag i hvert fall, sier Lødemel.
Tvilen øker
DNB-seniorøkonom Knut A. Magnussen holder en knapp på at sentralbanksjef Janet Yellen kommer til å endre renten for første gang siden juni 2006 allerede på september-møtet. Men, tvilen har økt.
"Vår hovedsyn er september. Men med siste tids markedsuro og usikkerhet rundt Kina, kan bakkeløftet bli utsatt, for eksempel til desember", skriver Magnussen i en oppdatering mandag.
Fed offentliggjorde nylig referatet fra sitt forrige rentemøte. Flere av rente- og markedskomiteens medlemmer registrerer at det har skjedd forbedringer i det amerikanske arbeidsmarkedet, men påpeker at det er rom for noe ytterligere bedring, ifølge Magnussen.
"De fleste vurderer det som at forholdene for innstrammende tiltak fremdeles ikke er tilstede, men de bemerker at forholdene nærmer seg", skriver DNB-økonomen.
Peker nedover
Amerikanske nøkkeltall vil være av særlig interesse frem mot Feds rentemøte onsdag 17. september.
Førstkommende torsdag får vi tall på den økonomiske veksten (BNP) i andre kvartal . Deretter følger industri-aktivitetsindikatoren ISM Manufacturing tirsdag 1. september, og sentralbankens rapport fra distriktsentralbankene ("beige book") onsdag 2. september før den viktige sysselsettingsrapporten for august (non-farm payrolls) fredag 4. september.
S&P 500- futuresindeksen peker på en børsåpning ned 3,4 prosent mens teknologibørsen Nasdaq ventes åpne ned rundt fem prosent mandag.
Hovedindeksen på Oslo Børs er ned omlag seks prosent, mens øvrige toneangivende børser faller mellom 3,4 og 5,4 prosent.
Les også:
Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp
Global markedsuro: - Det kan utvikle seg til noe større, til et krasj
- Det er mye bekymring rundt global vekst, og trolig kommer mye av det fra Kina
Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.