Styringsrenten i USA er blitt holdt nær null i snart syv år. Torsdag kveld kan perioden være over.

Det var stormen som brøt ut med finanskrisen som sendte renten ned til dagens nivå. Nå er det knyttet stor spenning til om Federal Reserve (Fed), med sentralbanksjef Yanet Yellen i spissen, mener økonomien er klar for en heving.

Her hjemme synes sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, at historien uansett bør være til ettertanke.

- Det viktigste vi har lært av dette er at for høye investeringer og for mye gjeld - begge gjerne drevet av for høye priser på eiendom - skaper enorme problemer for økonomien etterpå, sier han til DN.

Sjeføkonomen peker på at USAs eksport har vært svekket av problemer i resten av verden. I tillegg har produktivitetsveksten vært dårligere enn tidligere.

- Men dette bør ikke tilsi at renten skal være null, sier han og fortsetter:

- Syv år med rente nær null viser altså at det etter boblesprekker tar lang tid å komme tilbake.

Venter kutt i Norge

Mens renten i USA er på vei opp, venter mange at Norges Bank på skal kutte på sitt møte i slutten av måneden.

Hovedargumentet for kutt er oljenedturen, som får stadig større ringvirkninger. På den annen side trekkes boligprisveksten frem som et argument for ikke å kutte renten.

Investeringsbanken Goldman Sachs er blant dem som tror Norges rente skal opp allerede neste sommer, viser en rapport publisert tirsdag.

Kutt eller ikke kutt: Sjeføkonom Andreassen mener syv år med uendret rente i USA bør ha lært oss en lekse.

- Vi kan på ingen måte utelukke at Norge skal ha like lav rente som andre har hatt - og ha det lenge, understreker han.

- Og hvis det skjer, er det fordi min uro slår til. Denne uroen handler om at vi har for høye boligpriser, -bygging og -gjeld. I Norge er dette egentlig en større risiko enn det som handler om olje, hevder Andreassen.

- Helt åpent

I en undersøkelse som Bloomberg News har gjort blant 109 økonomer, venter rundt halvparten renteøkning torsdag kveld.

Mange mener en arbeidsledighetsraten, som er på det laveste nivået siden april 2008, taler for renteøkning. DNB Markets viser i tillegg til «solid vekst» i økonomien.

- Det skulle tilsi at lønnsvekst og inflasjon vil ta seg opp i tiden fremover, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i en morgenrapport fra meglerhuset.

Samtidig beskriver hun torsdagens rentemøte som «en rysare».

- Frykten er at en renteoppgang i USA kan bidra til at den siste tids uro i Kina, andre fremvoksende økonomier og deler av finansmarkedet, eskalerer. Det kan til syvende og sist også sette det amerikanske oppsvinget i fare, skriver Haugland.

Mener Fed bør vente

Sjeføkonom Andreassen viser til at renteøkningen vil skje gradvis. Om den starter i kveld eller ikke, mener han har lite å si i det store bildet. Likevel ville han anbefalt Fed å vente litt til.

- Jeg mener argumentene mot renteheving er best: Lønnsveksten har ikke tatt seg opp og prisveksten er på vei ned. Det er heller ikke tegn på et for høyt investeringsnivå eller for rask gjeldsvekst, mener Andreassen.

- I tillegg er årsaken til lav arbeidsledighetsrate at mange har trukket seg ut av arbeidsmarkedet. Da spørs det om disse kan komme tilbake, sier sjeføkonomen.

Onsdag steg Wall Street dagen før den avgjørende rentebeskjeden.

- Jeg tror markedene bare vil få første økning overstått, sa forvalter Ben Kumar i Seven Investment Management til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Avgjørelsen offentliggjøres klokken 20.00 norsk tid.Følg dekningen av rentebeskjeden på DN.no!

Les også:

Om Kina: - Har gått baklengs som en full edderkopp

Oljeprisfall ga 315 prosent i avkastning  

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.