- Dette sementerer forventningene om at Fed vil høyne renten i desember, og det er tall som viser at arbeidsmarket i USA fortsatt styrker seg, sier seniorøkonom Magne Østnor i DNB Markets.
Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA, såkalte "nonfarm payrolls", steg med 211.000 i november fra en revidert vekst på 298.000 i oktober (271.000), viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet fredag. Arbeidsledighetsraten var uendret på 5,0 prosent.
På forhånd var det ventet at sysselsettingen utenfor landbruket ville stige med 200.000 i november 2015 og at ledighetsraten skulle holde seg uendret, ifølge Bloomberg-innhentede estimater.
Den private sysselsettingen steg med 197.000 i november, fra en revidert vekst på 304.000 i forrige måned (268.000). Det var ventet en oppgang på 190.000 personer.
Tomåneders nettorevideringer i antallet sysselsatte utenfor jordbrukssektoren var 35.000.
Lå an til høyning uansett
At jobbveksten kom inn noe bedre enn ventet, fokuserer ikke Østnor noe særlig på, og hans synspunkter reflekteres også av utviklingen i de forskjellige finansmarkedene.
- Det er jo litt på oppsiden, men her var det sånn at Yellen på forhånd hadde signalisert at selv et utfall som var betydelig svakere enn markedet ventet også innebar at Fed kunne se for seg en renteøkning i desember. Derfor er det enn så lenge litt sånn gjesp i markedet, sier han.
Østnor referer til sentralbanksjef Janet Yellens uttalelser til den amerikanske kongressens økonomikomité torsdag, hvor hun sa at hun følger arbeidsmarkedsrapportene nøye, men at det ikke må 200.000 nye stillinger til per måned for å gi økt sysselsetting i USA.
Økonomen er likevel imponert av at jobbveksten fortsetter å være såpass sterk.
- Dette at veksttakten fortsatt er bra. Man kunne jo sett for seg at at veksttakten i sysselsettingen begynner å avta når ledigheten har kommet så langt ned som den har nå, sier han.
Moderat lønnsvekst
Omtrent alle nøkkeltallene i arbeidsmarkedsrapporten vitner om en stadig sterkere økonomi i USA, bortsett fra ett. Lønnveksten er fortsatt treg, noe som tidligere er blitt trukket frem både blant Fed og analytikere som en grunn til å avvente renteøkning.
DNBs Østnor mener imidlertid dette ikke er noe å bekymre seg for.
- Både Fed og vi venter på at lønnsveksten skal ta seg opp. Bedringen i arbeidsmarkedet tilsier jo en lønnvekst som er betydelig øyere enn det vi har sett. Men det er nok et eksempel på at dette konjunkturoppsvinget er litt annerledes. Hele verden har jo vært i nedgangskonjunktur, så vi har ikke fått den drahjelpen som vi vanligvis har hatt fra nettoeksporten. I tillegg var kredittveksten ganske stor i forkant av oppgangskonjunkturen, som har betydd at man har måttet betale ned på gjelden snarere enn å investere i et oppsving, sier han.
Les også:
- Dette gir definitivt Norges Bank noe å tenke på
Full brems for norsk næringsliv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.