I årets tre første måneder krympet USAs økonomi for første gang på tre år. Bruttonasjonalprodukt (BNP) krympet med én prosent i første kvartal, målt som årlig rate, viste torsdagens tall.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets understreker at det likevel går «gjennomgående bra» i USA i dag. Den største risikoen er knyttet til det amerikanske boligmarkedet, mener han.
- I fjor førte oppgang i boligrentene til at omsetningen og igangsettingen av boliger bremset noe, påpeker sjeføkonomen.
- Om vi får en ny svekkelse i boligmarkedet, er nok det spørsmålet sentralbanken i USA holder mest øye med akkurat nå, sier Juel.
Sensitivt
Det amerikanske boligmarkedet er svært sensitivt overfor endringer i økonomien, understreker sjeføkonomen.
- Det er også derfor den amerikanske sentralbanken er så forsiktig med å skru av stimulansene, sier han.
Federal Reserve (Fed) startet nedtrappingen av sine aktivaoppkjøp, de såkalte kvantitative lettelsene, i starten av året. Planen er at kjøpene gradvis skal kuttes med ti milliarder dollar på hvert av Feds kommende hovedstyremøter i år.
- Det er viktig at nedtrappingen ikke slår ut i lange renter, som i dag er veldig lave. Det var det man så tilløp til i fjor. Amerikanerne har mye fastrentelån, og dermed er det fastrenten som bestemmer hvordan boligmarkedet utvikler seg, sier Juel.
Positive tegn
Torsdag kom det riktignok nye tall som viste at det amerikanske boligmarkedet er på rett kjøl. For andre måned på rad selges det flere hus i USA, skrev Bloomberg News.
Juel viser til flere andre positive tegn i den amerikanske økonomien:
- Arbeidsmarkedet utvikler seg klart bedre enn ventet. Forbrukertilliten er ikke helt på topp, men husholdningene synes å bruke penger. Videre har bedriftenes investeringer tatt seg opp, sier Juel
- Det er altså framgang, men vi er ikke tilbake til slik det var før finanskrisen, sier han.
Venter rekyl
BNP-fallet i første kvartal var dobbelt så stort som det markedet på forhånd ventet at det reviderte tallet skulle vise, ifølge Bloomberg News.
Tidligere har svak utvikling i verdiskapningen i starten av året blitt forklart med en tøff vinter i flere av USAs mest folkerike stater.
- Lyspunktet var at så å si hele nedrevideringen skyldtes større fall i lagerinvesteringene. Det tyder på at produksjonen i forrige kvartal ble sterkere rammet av den harde vinteren enn etterspørselen, slik at lagrene ble redusert uvanlig mye, sier Juel.
- Det betyr at vi trolig vil få en motsatt effekt i årets andre kvartal, fordi bedriftene vil øke produksjonen for å bygge opp lagrene igjen. Med andre ord vil du få en nokså kraftig rekyl, sier Juel.
Optimist
Nordea venter en årlig vekst i verdiskapningen i USA på mellom 3 og 3,5 prosent fremover.
- Det er grunn til å være optimist og USA er ikke et land som holder meg våken om natten, understreker Juel.
Fredag venter markedet på Michigan-universitetets endelige forventningsindikator for mai, som publiseres klokken 16.00 norsk tid. Indeksen ventes litt opp, til 82,8 fra 81,8, ifølge Nordea Markets.
Videre rettes søkelyset mot arbeidsdepartementets jobbrapport neste fredag. Jobbrapporten blir gjerne omtalt som «månedens viktigste tall».
Les også:
Byhytte til 20 mill.
Farlige forbindelser
Dette har du krav på i feriepenger som student
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.