Sanders har ledet på Hillary Clinton i ukevis i den demokratiske valgkampen. I dag startet hun dagen med et siste forsøk på å overtale velgere ved et valglokale i Manchester, delstatens største by.
– Som jeg har sagt de siste dagene: vi skal fortsette å jobbe bokstavelig talt til siste stemme er avlagt og talt opp, sa den tidligere utenriksministeren til nyhetsbyrået AP.
Etter kraftig snøvær og trafikkaos mandag kveld er været kaldt, men fint, i New Hampshire tirsdag. Dermed ligger ting til rette for at mange vil delta i det som er det første nominasjonsvalget i 2016.
De to usannsynlige kandidatene Sanders og Trump illustrerer den store misnøyen mange amerikanere har med den politiske eliten i landet.
Siste innspurt
Rundt om i hele New Hampshire gjør frivillige nå et siste forsøk på å overtale folk til å stemme på deres kandidat.
Ved innkjøringen til et valglokale i Nashua møter NTB Michael Watt. Siden klokken 6 om morgenen har han stått der med en plakat som lyder «Bernie for president».
– Det er første gang jeg virkelig tror på en kandidat, sier han, der han står omringet av små skilt med de ulike kandidatenes slagord.
Watt er en av mange unge og liberale velgere som støtter den 74 år gamle senatoren fra nabostaten Vermont. Ved siden av ham står Neil Swendsböe med en blå plakat: «Jeg står med Trump».
– Han er utenfor den politiske eliten. Han snakker som meg, og jeg kjenner meg igjen i budskapet hans. Han er ikke polert, men han kan få jobben gjort, sier han.
Uforutsigbart valg
Under nominasjonsmøtene i Iowa forrige uke deltok under 20 prosent av de stemmeberettigede.
I New Hampshire har de et enklere system med ordinære valg. Derfor vil valgdeltakelsen bli mye høyere enn i Iowa. Systemet gjør også at delstaten er notorisk vanskelig for meningsmålerne.
Blant de mange som nå strømmer inn og ut av valglokalene, er den største gruppen uavhengige velgere som kan velge å stemme i enten det demokratiske eller republikanske nominasjonsvalget. En av dem er Dee Luther.
– Jeg har i hvert fall ikke stemt på Trump! utbryter hun da NTB spør hvem hun stemte på. Opp gjennom årene har hun stemt på mange republikanere, men i år falt valget på Bernie Sanders.
– Jeg jobbet for Obama i 2008. Det var en glede å stå med noen som ville gjøre en forskjell. Jeg var stolt over å være amerikaner det året. Forhåpentligvis vil jeg oppleve noe lignende i år, sier hun.
Sanders og Trump
Clinton ligger nå i snitt rundt 13 prosentpoeng bak Sanders på RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger for New Hampshire.
Hos Republikanerne ligger Donald Trump an til å vinne med 31,2 prosents oppslutning. Bak ham følger Marco Rubio (14 prosent), John Kasich (13,5), Ted Cruz (13) og Jeb Bush (11,5). Alt er duket for en valgthriller av de sjeldne i kampen om den viktige andreplassen.
For kandidatene trenger et godt resultat i New Hampshire for å rettferdiggjøre at kandidaturet deres har livets rett. Trump må bevise at han faktisk kan trekke velgere til urnene etter nederlaget i Iowa.
Trolig vil flere av de republikanske kandidatene måtte kaste inn håndkleet etter at tirsdagens resultater er klare.
For Bernie Sanders er det viktig med et godt resultat for å vise at han er et reelt alternativ til Clinton også senere i den langvarige nominasjonskampen. (©NTB)
Følg markedene i DN Investor
Les også:
- Frykten for «credit crunch» stiger
Analytiker om mulig oppkjøp: - Nå venter vi spent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.