USAs president Barack Obama kom tirsdag enda et skritt nærmere den store frihandelsavtalen med landene rundt Stillehavet.
Ledelsen i Senatet klarte tirsdag klart å samle 60 stemmer i samarbeid med Det hvite hus for å gi Obama en såkalt «fast track-fullmakt» til å forhandle frem en frihandelsavtale, ifølge New York Times. 37 stemte i mot.
Fullmakten innebærer at Obama får rett til å fremme en ferdigforhandlet handelsavtale for Kongressen. Senatet og Representantenes hus kan da kun si ja eller nei til avtalen. Det kan ikke gjøres endringer i den.
- Dette er en stor avstemning, det er et veldig viktig øyeblikk for hele landet, sier leder Mitch McConnel av Senatet.
Den endelige avgjørelsen skal imidlertid gjøres onsdag, men da behøver Obama kun 51 stemmer i Senatet for å få fullmakten.
Med en slik fullmakt kan Obama forhandle med landene uten å frykte at Kongressen etterpå vil torpedere avtalene med å komme med en rekke tillegg og endringer. De folkevalgte kan kun vedta eller forkaste den endelige avtalen, men ikke endre den.
Omfatter 40 prosent av verdenshandelen
Obama har kjempet i ukevis med partifeller i Kongressen om den såkalte Trans-Pacific Partnership (TPP)-avtalen.
Avtalen kan føre til økt handel mellom USA og Asia og samtidig redusere den kinesiske dominansen i verdenshandelen, mener tilhengerne.
TPP-avtalen vil omfatte rundt 40 prosent av verdenshandelen og være den største handelsavtalen USA inngår på over 20 år.
Det skal være et av Obamas fremste mål å oppnå denne fullmakten i løpet av sine siste år som president, skriver Bloomberg News.
Mange i mot
Innvendingene mot frihandelsavtalene er mange.
TPP-avtalen omfatter land med svake arbeiderrettigheter, som Vietnam. Det kan presse USA til å svekke sine standarder for bevare konkurransekraft, ifølge motstanderne.
De er også skeptiske til at selskaper kan saksøke stater som innfører lovgivning som ikke møter deres «forventninger» eller påfører dem tap, ifølge et hemmelig avtaleutkast New York Times har sett.
Amerikanske politikere er også opptatt av risikoen for valutamanipulasjon, som kan skade amerikansk eksport. At selve forhandlingene er hemmelige, med svært begrenset innsyn for offentligheten, gjør ikke saken noe enklere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.