Kongedømmet Saudi-Arabia er hardt rammet av oljeprisfallet siden 2014. Landet går for tiden gjennom en massiv omlegging av økonomien for å motvirke effektene av lavere oljeinntekter. Rekordhøye budsjettunderskudd, pengeflukt og lammede investeringer rammer økonomien hardt.

Landets utenlandsreserver brennes gjennom i rekordfart, og nå venter økonomene i flere storbanker at også den saudiske valutaen kan rammes. Saudi-Arabia kan tvinges til å fjerne bindingen landets valuta, den saudiske riyalen, har til den amerikanske dollaren.

Ettersom Saudi-Arabia bruker sine utenlandsreserver til å tette budsjettunderskudd fører de rekordstore budsjettunderskuddene og kapitalflukt fra landet at Saudi-Arabia risikerer å ikke ha nok reserver tilgjengelig til å kjøpe egen valuta for å opprettholde riyalens verdi mot dollaren.

Sort svane

Sjefen for råvareanalyse i den amerikanske banken Bank of America, Francisco Blanch sier ifølge The Telegraph at dette er årets «sort svane»-hendelse – og dersom Saudi-Arabia tvinges til å fjerne valutabindingen vil oljeprisen kollapse til 25 dollar fatet.

En «sort svane» er en metafor som ofte brukes for en uforutsett, ekstremt sjelden og negativ hendelse innenfor finansverdenen.

Den franske storbanken Societe Generale gikk samtidig nylig ut og anbefalte sine kunder å shorte, altså å vedde mot, den saudiske riyalen ettersom bankens valutaanalytikere venter at Saudi-Arabia tvinges til å forlate bindingen til dollaren.

Den amerikanske hedgefond-sjefen Zach Schreiber tjente flere milliarder på å vedde på en lavere oljepris i 2014, og han fortalte ifølge Bloomberg tidligere denne måneden at han har gjort som Societe Generale anbefaler - å shorte riyalen.

Han kalte den saudiarabiske bindingen til dollaren «massivt overvurdert», og tror at shorting av den saudiske valutaen vil gi gevinster på 10 til 50 ganger pengene investert. Schreiber anslår at vedvarende oljepris på under 50 dollar fatet og høye kostnader vil gjøre det umulig for den saudiske staten å opprettholde valutaens verdi.

Pengeflukt

Saudi-Arabia er avhengig av oljeinntekter for størstedelen av landets inntekter. Fallende oljepris siden 2014, da et fat olje handlet for 115 dollar fatet på det meste, har ført til at Saudi-Arabia har måttet ty til rekordstore budsjettunderskudd for å dekke sine kostnader.

Saudiske myndigheter har blant annet brukt av landets økonomiske reserver til å dekke underskuddet. Landets utenlandsreserver faller med omlag ti milliarder dollar i måneden. Det er de samme midlene landet bruker til å opprettholde riyalens verdi mot dollaren.

I over tretti år har den saudiske valutaen hatt en fast verdi mot den amerikanske valutaen; en dollar koster 3,75 saudiske riyaler.

I praksis opprettholdes denne verdien ved at saudiske myndigheter kjøper og selger egen valuta for å opprettholde en stabil valutakurs. Når etterspørselen etter riyaler øker, og presser valutaverdien opp, selger landets sentralbank riyaler. Når etterspørselen derimot synker, og verdien presses ned, kjøper sentralbanken riyaler med for eksempel dollar, for å presse verdien opp og holde valutaen stabil. (Saken fortsetter under).

Problemet til saudiske myndigheter er nå et massivt negativt press mot riyalen. Økonomisk usikkerhet gjør at kapital flyter ut av landet ved at folk veksler riyaler til for eksempel dollar og overfører pengene til andre land. Kombinert med de fallende utenlandsreserver risikerer dermed Saudi-Arabia å ikke ha nok reserver tilgjengelig til å kjøpe egen valuta for å opprettholde verdien riyalen har hatt mot dollaren de siste 30 årene.

Kan føre til oljeprisfall

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er enig i at dersom valutabindingen ryker kan det føre til en lavere oljepris, ettersom aktører i markedet vil cashe inn veddemål på høyere oljepris.

- Det vil kunne føre til kortsiktig likvidering av finansposisjoner i oljemarkedet som for tiden er tett på rekordlange, og kunne dermed gitt en større nedsidekorreksjon. Til hvilket nivå er umulig å si men markedet ville nok selge ned på en slik nyhet, sier han til DN.

En av fordelene for Saudi-Arabia med en svakere valuta vil være at oljeinntektene øker i riyal-termer. Når råoljen selges i dollar betyr det at Saudi-Arabia vil få flere riyaler for oljen sin enn hvis valutaen var bundet til dollaren.

- Jeg kan se at Saudi-Arabia vil kunne leve med lavere oljepriser dersom de frigjør seg fra dollar-bindingen, sier Kjus. Men han tror risikoen for en «inflasjonseksplosjon» og sosial uro vil gjøre at saudiske myndigheter vil jobbe hardt for å beholde bindingen til dollaren.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror er også skeptisk til mulighetene for et slikt valutagrep. Hun tror at dersom det går så ille at Saudi-Arabia tvinges til å forlate dollar-bindingen vil de måtte øke oljeproduksjon for å løse de store økonomiske problemene i landet. Det vil i så fall også bidra til et press mot lavere oljepris.

- Det er høyst tvilsomt at Saudi-Arabia vil fjerne valutabindingen kun for å tjene mer penger på olje, det vil nok være andre faktorer som fører til en slik hendelse, sier Saltvedt.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Trenger 5000 flere nye boliger i året

Brennhet budrunde ga prisrekord på Torshov-leilighet

Krever slutt på at kabel-tv-selskapene gjør seg vanskelig tilgjengelig når noen prøver å si opp abonnementet (DN+)

– Jeg er ingen kranglefant dnPlus  (DN+)

Sjefen tok millioner – advokaten ble dømt dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 9: En Facebook-felle for norske medier, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.