I en fersk bok utfordrer han bildet mange har av det mest høyreorienterte av de to amerikanske styringspartiene.

– I Norge er det allmenn enighet om at staten skal ha en stor rolle. Slik er det ikke i USA og iallfall ikke i Det republikanske partiet, sier Rossavik til NTB.

At skepsisen er stor til at folk gjør seg avhengige av offentlig støtte, har han en viss sympati for.

– Det er ikke frihet for et ikke-funksjonshemmet menneske i arbeidsfør alder å være avhengig av en månedlig overføring fra Nav, sier den tidligere SV-rådgiveren og BT-redaktøren.

– Verdens fyrtårn

Fellestrekkene ved republikanerne er ifølge Rossavik at de ønsker en minst mulig dominerende føderal stat, et mest mulig fritt marked og et sterkt forsvar. De slutter opp om tradisjonelle kristne familieverdier og forsvarer iherdig den amerikanske grunnloven.

– Nesten alle tror på Jesus som menneskehetens lys, og på USA som verdens fyrtårn, skriver Rossavik.

Det han kaller amerikansk eksepsjonalisme kommer langt sterkere til uttrykk hos republikanerne enn hos demokratene, ifølge Rossavik. Følelsen av at USAs sentrale stilling i verden er truet, forklarer mye av republikanernes appell, mener han.

Tilstivnet

Da han spurte presidentkandidat Ben Carson hvorfor europeere flest har så vanskelig for å forstå Det republikanske partiet, fikk han følgende svar:

– Det er fordi dere har sunket så dypt ned i sosialismen. Dere har gjort dere avhengig av staten. Dere forstår ikke hvor mye frihet dere har gitt avkall på.

Ifølge Rossavik er svaret typisk konservativt og typisk amerikansk på samme tid.

Selv mener han partiet er tilstivnet og tilbakeskuende, mer konservativt enn kanskje noen gang, ja endatil reaksjonært. Republikanerne sliter med å nå fram til den svarte og latinamerikanske befolkningen, konstaterer Rossavik, som slår fast at den typiske velger er en godt voksen, hvit mann på landsbygda.

Krise?

Han spår en alvorlig selvransakelse i partiet dersom republikanerne skulle tape presidentvalget for tredje gang på rad. Men at republikanerne er i krise, kan være en sannhet med store modifikasjoner.

– Litt satt på spissen kan man si at demokratene regjerer Washington, mens republikanerne regjerer USA, anfører Rossavik. Han viser til at republikanerne har flertall i Kongressens begge kamre samt i de fleste delstatenes lovgivende forsamlinger samt kontrollerer et flertall av guvernørene.

Boka berører i liten grad det kommende presidentvalget, men ifølge Rossavik har Marco Rubio de beste forutsetningene for å tukte Hillary Clinton. Han framholder at den 44 år gamle Florida-senatoren framstår som langt mer optimistisk og positiv enn de øvrige kandidatene.

– Ted Cruz vil ikke ha en sjanse, men jeg er mer usikker på Donald Trump. Jeg vil ikke utelukke at han kan slå Clinton, sier Rossavik, som beskriver Clintons demokratiske utfordrer Bernie Sanders som «USAs Erling Folkvord». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Stor republikansk frustrasjon over Trumps fremgang

 
Stor republikansk frustrasjon over Trumps fremgang