USA-børsene steg markert fra start fredag og oppgangen bare økte gjennom handelen. Til slutt endte alle de tre toneangivende aksjeindeksene opp mellom 1,6 og to prosent.

Før børsåpning kom det tall som viste at detaljhandelen i USA var opp 0,2 prosent på månedsbasis i januar, mot ventet 0,1 prosent på månedsbasis, ifølge Bloomberg News.

Oppløftende nyheter om den økonomiske utviklingen var imidlertid ikke eneste bidragsyter til den positive stemningen.
 

Bankløft

Flere amerikanske bankaksjer steg markert etter at en rekke av de store bankene i Europa endte kraftig i pluss tidligere på dagen. Usikkerhet rundt kredittverdigheten i europeiske banker har tidligere denne uken ført til store negative utslag.

Bank of America endte opp syv prosent, mens JPMorgan Chase & Co steg åtte prosent. JPMorgan-aksjens oppgang settes også i sammenheng med at styreleder og konsernsjef Jamie Dimon har kjøpt aksjer for 26,6 millioner dollar i banken.

- Jamie Dimons kjøp av egne bankaksjer viser tegn på tillit i banksektoren og bidrar til å bedre sentimentet. Vi har ennå ikke brutt gjennom 1.800-nivået for S&P 500-indeksen som har vært på gulvet i de siste nedsalgene. Nivået var ganske godt forsvart i går, det kan være et tegn på at investorene ennå ikke er helt klare til å gi opp, sier analytiker Jasper Lawler i CMC Markets til Bloomberg News.

Oljeløft

Fedag steg også oljeprisen kraftig. I ordinær handel endte den amerikanske referanseoljen WTI opp 3,23 dollar til 29,44 dollar fatet. Dette tilsvarer en oppgang på over 12 prosent, noe som er den største éndagersoppturen på syv år for amerikansk olje, ifølge Marketwatch.

Nedgang i antall aktive oljerigger i USA, samt nye uttalelser om mulige samtaler om produksjonskutt i Opec bidro til oppgangen.

I løpet av denne uken ble ytterligere 28 oljerigger tatt ut av aktivitet, viser den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes som ble offentliggjort fredag.

Dette var åttende uke på rad med nedgang i antall aktive rigger, ifølge Financial Times. Det er nå 439 oljerigger i aktivitet, noe som er 617 færre enn på samme tid ifjor.

«Vi forventer at spesielt fallende amerikansk produksjon vil drive oljeprisene tilbake over 50 dollar per fat innen slutten av året», skrev Commerzbank i en oppdatering fredag ifølge CNBC.

Snakker om kutt

Torsdag uttalte Emiratenes oljeminister Suhail bin Mohammed al-Mazrouei at det er i ferd med å dannes et konsensus i oljekartellet Opec om at det er på tide å diskutere kutt.

Dette er imidlertid langt fra den første uttalelsen om mulige kutt de siste månedene. Blant annet har Russland ved flere anledninger antydet at landet kan gå med på kutt dersom andre store produsenter også kutter.

- Vi tror det er mange falske forhåpninger, sier sjef for råvareanalyse Michael Cohen i Barclays til tv-kanalen fredag.

Han peker på at det har vært flere slike hendelser i løpet av den siste måneden.

- Hver gang vi ser slike overskrifter, resulterer det i en kraftig endring av prisen, sier Cohen.

 

 

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Utelukker ikke nye Aker Solutions-kutt

Avinor skeptisk til flypassasjeravgift

Tobakksgigant: – Frarøvelse av eiendom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert: