En knallsterk dollar er i ferd med å endre vekstbildet i verdensøkonomien.
Handelsvektet er dollaren på sitt høyeste nivå på over ti år. Det fører til at den amerikanske konkurransekraften svekkes kraftig, skriver Bloomberg News. Det gjelder også for land som har låst sin valutakurs til dollaren.
Samtidig blir råvarprisene presset ned, som er negativt for produsentland som Brasil. I tillegg trues fremvoksende økonomier der selskapene tok opp dollarlån da dollaren var svakere.
Mandag koster en dollar 8,13 kroner, mens man må ut med 0,94 euro for en dollar.
Vinnere og tapere
På motsatt side finner man eurolandene og Japan, som nå nyter godt av bedret konkurransekraft i verdensmarkedet. Også land som India får en dytt i positiv retning, fordi de nå betaler mindre for å importerte energi.
- Dollaroppturen fører til at verden blir delt inn i vinnere og tapere, sier sjeføkonom Peter Hooper i Deusche Bank til Bloomberg.
Han peker på at dollarindeksen, som måler dollarens utvikling mot valutaen til seks av landets handelspartnere, har steget 25 prosent siden mai ifjor. Dollarstyrkingen har blant annet kommet som et resultat av veksten i amerikansk økonomi og utsiktene til at den amerikanske sentralbanken Fed snart spås å starte rentehevingene.
Undervurdert krone
Makroøkonom Magne Østnor i DNB Markets tror at dollaren vil fortsette å holde seg sterk. Han tror at den norske kronen kommer til å holde seg svak fremover på grunn av den store usikkerheten i oljeprisen.
- Kronen er undervudert, og vi tror at den vil styrke seg når volatiliteten normaliserer seg, skriver han i en oppdatering mandag.
Vinnerliste i eurosonen
Både den europeiske sentralbanken ECB og den japanske sentralbanken er avhengig av svake valutakurser for å legge mer trykk på pengepolitikken. Bedre forhold for eksportbedriftene kan også gi bedre stemning.
Ifølge Deutsche kan den lavere eurokursen bedre veksten i eurolandene med 0,3 prosentpoeng i år og 0,5 prosentpoeng neste år.
Økonomene i Citigroup mener at Finland, Irland, Tyskland og Nederland er de fire landene som er best posisjonert for å dra nytte av dette.
Denne uken samles sentralbanksjefer og finansministre i Washington for møter med det internasjonale pengefondet IMF og Verdensbanken.
Les også: - 2015 vil bli vanskelig, 2016 kan bli enda mer krevende
Oljeskrellen vil ramme oljeservice enda hardere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.