Vinterens første store uvær langs USAs østlyst - ved navn «Jonas», men også kalt «Snowzilla» - skapte kaotiske tilstander i blant annet New York.

Snø og vind slo inn mot østkysten da helgen startet. Uværet beveget seg nordover og etterlot et hvitt teppe før det forsvant ut i havet igjen søndag. 18 mennesker mistet livet, flere kystbyer ble rammet av flom, mens snødybden nådde rekorder og nesten-rekorder ble satt flere steder.

I flere delstater ble det erklært unntakstilstand lørdag, folk ble oppfordret til å holde seg hjemme, mens veier ble stengt og tog, fly og offentlig transport ble kansellert.

DN lanserer i dag nye markedssider. Gå inn på DN Investor her!

Veier åpnet

På Manhattan i New York ble det søndag morgen målt 70 centimeter snø i Central Park. Det er det nest største snøfallet som er målt siden 1869. På Kennedy-flyplassen rett utenfor byen var det falt til sammen 77,5 centimeter snø, og brøytemannskaper jobbet hele natten i et forsøk på å få lufthavnen klar til søndagens trafikk.

Ordfører Bill de Blasio ba søndag folk holdt seg unna gatene slik at måkemannskapet kunne komme til.

– Vi har fortsatt en del områder som skal ryddes, men jeg synes dette har gått bra. Vi har fått snø nok for en god stund fremover, men i løpet av et døgn tenker jeg byen skal fungere som normalt igjen, sa ordføreren til fjernsynskanalen ABC.

Lørdag ble det nærmest innført portforbud i New York. Alle ble oppfordret til å holde seg innendørs, og privatkjøring ble forbudt.

Søndag morgen ble veier, tunneler og bruer åpnet igjen.

Måkedugnad

Østkyst-rekorden etter dette siste uværet ble notert i Glengarry i West Virginia. Der målte snøfallet 106,7 centimeter.

I Washington kom det 45 centimeter, det fjerde største snøfallet som er registrert i hovedstadens historie. På flyplassen i Washington var snødybden 74 centimeter søndag morgen, ifølge meteorologene i National Weather Service.

I hovedstaden har ordføreren Muriel Bowser oppfordret innbyggerne til å delta i en snøryddingsdugnad for å få gravd ut byen. Det var behov for 4.000 mennesker, og allerede tidlig søndag formiddag hadde 2.000 frivillige med snømåker og spader meldt seg.

Selv om snøværet var over søndag, skulle t-banen holdes stengt hele dagen. Og skolene vil fortsatt være stengt mandag.

Flertallet av dem som døde på grunn av været på østkysten, omkom i trafikkulykker. Men i Maryland døde en person under snømåking, og i New York led to mennesker samme skjebne. I Virginia tok kulden livet av to innebyggere, opplyser offentlige myndigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.