Deretter vil olje-og energiminister Terje Riis-Johansen (sp) sørge for at Chu, som også er forsker og tidligere nobelprisvinner i fysikk, blir fløyet til Vestlandet og vist Norges største kraftverk og ulike prosjekter innen CO2-håndtering.

- Det er Chu selv som har bedt om å få mer informasjon om norske pumpekraftverk og hvordan vi ser for oss at vi kan bruke vannkraftsystemet vårt som buffer i forhold til annen energiproduksjon. Jeg gleder meg veldig. Den hyggelige realitet er at vi har mer å vise en amerikansk energiminister enn de fleste andre land har, sier Riis-Johansen til NTB.

Har bedt om informasjon
Riis-Johansen forteller at han inviterte Chu til Norge da de to møttes for noen uker siden. Og torsdag kommer han, i president Obamas følge, for å delta i Nobel-seremonien.

I de to påfølgende døgn blir programmet tett for Riis-Johansen og hans amerikanske kollega. Lørdag skal begge ministrene til Suldal kommune i Rogaland, nærmere bestemt til Ulla-Førrevassdraget og Saurdal, Norges største pumpekraftverk. På vei dit kjører de to energiministrene over Blåsjø i helikopter. Deretter skal de besøke Kvilldal, Norges største pumpekraftverk.

Om ettermiddagen drar de til Mongstad i Hordaland fylke, der Chu vil få en gjennomgang og omvisning på teknologisenteret.

Pionerprosjekt
– Mongstad er et pionerprosjekt, også i internasjonal sammenheng. Da jeg møtte Chu for noen uker siden, ble Mongstad trukket fram som et viktig prosjekt globalt for å komme videre i fangst og lagring av CO2. Fortsatt er vi langt unna, men land som USA, England, Australia og Norge er veldig bevisste på at klimaproblemene ikke er løst før utfordringene med fangst og lagring er løst, sier Riis Johansen.

- Mongstad er rett nok bare i oppbyggingsfasen. Men jeg ser fram til å vise Chu konturene av det som blir fremst i verden når det kommer på plass, og ny teknologi skal prøves ut, sier Riis-Johansen til NTB.

Møter toppforskere

Men før de drar til Vestlandet, skal Chu introduseres for norske toppforskere på energiområdet

- Vi skal diskutere hvordan vi kommer videre når det gjelder å rense fossil energi, sier Riis-Johansen, som forteller at Chu skal delta på rundebordskonferanse hos Norges forskningsråd.

- Der får vi mulighet til å vise Chu hvor langt vi er kommet på et bredt spekter innen energiforskning, sier han.

Dagen etter nobelseremonien, men før møtet med forskerne, står et møte med representanter for norsk næringsliv på dagsordenen for de to energiministrene.

Og om kvelden er det Nobels fredspriskonsert i Oslo Spektrum. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.