Amerikanske politikere synes ute av stand til å kompromisse om hvordan USAs enorme statsgjeld skal komme under kontroll. En norsk sjeføkonom er glad det ikke blir budsjettkutt med det første.

I tre måneder har kongresspolitikere i den såkalte superkomiteen forsøkt å bli enige om hvordan USA skal få bedre kontroll på sine budsjettunderskudd.

Mandag satt de tolv medlemmene fortsatt i samtaler, men senere på dagen erklærte de som ventet at forsøket hadde vært mislykket. Dermed vil forhandlingene mellom demokratene og republikanerne nok en gang ende i politisk kjekling.

– Dette skal vi ta relativt rolig. Jeg ville vært mer redd hvis de hadde lyktes. Det ville tatt strupetak på økonomien i en tid da den ikke trenger det, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

– Beste utfallet
Mork mener likevel at politikernes manglende kompromissvilje er et svakhetstegn, og at det vil kunne påvirke tilliten til USAs evne til å takle økonomiske utfordringer.

– USA risikerer at landets kredittverdighet igjen kan bli nedgradert. Men når man tenker på alternativet, tror jeg at dette er det beste utfallet i denne situasjonen, sier Mork.

Kun ett ratingbyrå har til nå nedgradert USAs kredittverdighet. Men nedgraderingen ga amerikanerne nærmest sjokk, og kommer det flere, vil det trolig føre til nye ras på børsene.

Viktige amerikanske børser gikk ned mandag da nyheten om den manglende fremgangen i komiteens arbeid ble kjent.

Som i Hellas
Den politiske kranglingen i USA har sin parallell i Europa, der manglende kompromissvilje mellom politikerne har ført til innsettelse av teknokratregjeringer i land som Hellas og Italia. Dette avslører at det vestlige demokratiet har store svakheter, fremholder Mork.

– Det er for sterkt å si at demokratiet har spilt fallitt, men det er klart at det ikke fungerer etter sin hensikt. Meningen var at det skulle føre til maktdeling og at mindretallet også skulle bli hørt. I stedet har det resultert i fullstendig handlingslammelse, fastslår han.

Han mener demokratiet er i en global krise, men han ser ingen åpenbare løsninger.

Avviser økt skatt
USAs statsgjeld nådde i forrige uke 15.000 milliarder dollar og tilsvarer nå 100 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt. Ekspertene er enige om at noe må gjøres for at gjelden ikke skal vokse landet over hodet, slik den har gjort i flere land i Europa.

Men medlemmene i den såkalte superkomiteen står langt fra hverandre på sentrale områder, ikke minst når det gjelder skatt.

– Den store motstanden er kommet fra republikanerne, som har insistert på én ting: at ingen skatter skal heves, sier Mork.

Han understreker at partiet i dette spørsmålet er på kollisjonskurs med de aller fleste amerikanske økonomer, også de som vanligvis står på republikanernes side.

– Noe må gjøres
Den såkalte superkomiteens ledere, senator Patty Murray fra Demokratene og representant Jeb Hensarling fra Republikanerne, sier det trass i det mislykkede forsøket på å nå et forlik er enighet blant komiteens medlemmer om at det er nødvendig med økonomiske innstrammingstiltak i USA.

– Vi håper Kongressen kan bygge videre på denne komiteens arbeid å finne måter å løse problemene på, sier de i en felles uttalelse.

Les også: USA: «Superkomiteen» finner ikke gjeldsløsning


USA på randen


Soros frykter total kollaps

Han er USAs nye lånekonge

Amerikanske rikinger: - Øk skattene våre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.