- Hvis det er én ting man bør ha lært av å være i denne bransjen, så er det at man skal være forsiktige med uttalelsene om hvordan utviklingen blir fremover. Den er en svært uforutsigbar markedssituasjon, sa konsernsjef Ole Enger i Renewable Energy Corp på selskapets resultatpresentasjon i Oslo tirsdag.
Solenergiselskapet overrasket til og med seg selv med sterke kvartalstall. Selskapet har tidligere i år signalsiert at resultatet fra driften kom til å bli svakere i årets andre kvartal enn i det første. Slik gikk det ikke.
Både markedet og analytikerne ble tatt på sengen av de sterke tallene. På Oslo Børs ble aksjen sendt opp åtte prosent ved åpning. På kvartalspresentasjonen gjorde imidlertid konsernsjef Enger sitt for å dempe forventningene.
Usikkert marked
Han føler seg riktignok rimelig sikker på at utviklingen fra første halvår kommer til å fortsette også i siste halvdel av 2010. Det betyr at resultatene i tredje kvartal blir bedre enn i andre kvartal, og at fjerde kvartal blir bedre enn det tredje.
Men bak 2011 setter han et stort spørsmålstegn.
I år har etterspørselen tatt seg opp igjen og vært spesielt sterk i markeder som Tyskland, Italia og Tsjekkia. Enger tviler imidlertid på at et land som for eksempel Tyskland, hvor det ifølge Enger har vært en veksttakt på opp mot 70 prosent i år, klarer å opprettholde den sterke etterpsørselsveksten.
Dermed må nye markeder ta over som vekstdrivere. Enger har en favoritt.
- USA er det store markedet. Det er der det må komme, sier Rec-sjefen til DN.no etter dagens kvartalspresentasjon.
Statlige innstramninger
Enkelte analytikere har imidlertid pekt på at statlige budsjettinnstramninger kan få konsekvenser for solenergibransjen, som fortsatt er avhengig av subsidiering for å være konkurransedyktig med tradisjonelle energikilder.
- Det er ikke positivt. Men vi må ikke glemme at finansieringen av subsidieordningene ikke går over statsbudsjettene. Det finansieres av forbrukerne direkte, det er ikke en del av budsjettrundene, sier Enger.
Subsidieringen av solenergibransjen skjer ved at strømleverandørene blir tvunget til å kjøpe strøm fra solenergiprodusentene. Kostnaden strømleverandørene får ved å kjøpe solenergi fremfor annen energi blir i sin tur fordelt ut over alle strømkundene, uavhengig av hvilken energikilde de får strømmen fra.
Enger vedgår likevel at statlige innstramninger, som eventuelt etterfølges av svakere økonomisk utvikling, også vil få konsekvenser for solenergibransjen.
- Det er klart det vil ha det.
Øker tilbudet
I tillegg til at det kan bli vanskelig å opprettholde veksten i etterspørselen, vil tilbudssiden i bransjen vokse jevnt i årene fremover, spår Enger. Med sitt nye gigantanlegg i Singapore i full drift i løpet av året vil Recs egne volumer ut i markedet ha økt med fire- til femgangeren bare i løpet av det siste året.
- Mange var nervøse for om vi var i stand til å plassere produktene. Med etterspørselen vi ser i markedet er vi avslappet i forhold til det. Den sterke etterpørselen kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, sier Enger.
Press på oprisene
Men andre produsenter øker også kapasiteten. I år har volumveksten vært begrenset av tilgangen på råvaren silisium. Enger tror imidlertid at tilgangen på silisium vil øke med 30 til 40 prosent neste år.
Økt tilbud og lavere etterspørselsvekst vil legge press på prisene. Enger mener imidlertid at Rec vil være mye bedre posisjonert for en prisnedgang nå, enn da markedet snudde ned i forbindelse med finanskrisen.
- Det er derfor det er så viktig at vi får trappet opp Singapore og at vi får produktene ut til alle kundene. Da får vi etablert kundeforholdene. Og når vi får opp produksjonen, vil kostnadene gå ytterligere ned. Da posisjonerer vi oss for den situasjonen, sier Enger.
Rec REC faller 1,13 prosent til 19,32 kroner på Oslo Børs tirsdag.
Analytikere mener kursen er dempet fordi aksjen steg mye før rapporten. Rec var opp 15 prosent forrige uke, og har klatret 24 prosent siden bunnen 1. juli.
Les også:
Derfor faller Rec-aksjen
- Vi tar de eierne vi får
- Veldig sterkt marked
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.