De mest oppsiktsvekkende markedsbevegelsene denne uken har vært i valutamarkedene. Og i sveitserfranc spesielt.

Med nye fall i de globale aksjemarkedene, har sveitserfrancet steget til sitt høyeste nivå mot euroen noensinne (se graf).

Nervøse investorer på jakt etter en trygg havn har dumpet euroen og kjøpt sveitserfranc. Valutaen er nå opp mer enn 15 prosent mot euroen hittil i år, drevet av robust økonomi i Sveits, som har overskudd på statsbudsjettet og en tradisjonell status som trygg havn i turbulente markeder, ifølge Financial Times.

Og den trygge posisjonen kan styrke seg ytterligere, ifølge analytikere. Det er få som tror at den sveitsiske sentralbanken igjen kommer til å gjøre grep for å stagge oppturen i sveitserfranc.

Massive valutareserver
Mansoor Mohi-uddin i UBS sier at investorene ser på sveitserfranc som den nye tyske marken. Hvis det er tilfellet, markerer det i så fall en viktig endring i sentimentet. For før den europeiske gjeldskrisen gjorde seg gjeldende ble nemlig euroen sett på som arvtageren til tyske mark.

Nå er investorene isteden bekymret for den videre utviklingen i euroen, mens Sveits økonomiske utvikling står i grell kontrast til størsteparten av Europa.

- Investorene kommer til å kjøpe sveitserfranc som en proxy på gamle tyske mark, ettersom Sveits' sterke økonomi, massive valutareserver og tette bånd til den tyske økonomien, sier han.

- Vi regner med at sveitserfranc kommer til å være sterk gjennom hele dette tiåret.

Ille investering?
Dersom han får rett ser tidligere toppalpinist Lasse Kjus' valutaspekulasjon i sveitserfranc ille ut. Han har satset 21 millioner kroner på at valutaen skal svekke seg.

- Men når verdensøkonomien normaliserer seg tror jeg det blir bra. Da vil sveitserfrancen svekke seg mot norske kroner. Sveits er et land jeg har hatt endel med å gjøre i min skikarriere, og jeg har fulgt sveitserfrancen over mange år siden jeg har endel inntekter fra landet. Dessuten var det nå jeg hadde muligheten til å finansiere dette, sa Kjus til DN mandag, men han erkjenner at det kan fort bli dyrt hvis markedet går feil vei.

Les også: Kjus gambler på valuta

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.