Stortingets kontrollkomité besluttet tirsdag å åpne sak i spørsmålet om Kunnskapsdepartementets kontroll med privatskoler, med stemmene fra SV og Ap.
Bakgrunnen er Dagens Næringslivs saker om hvordan privatskolekonsernet Anthon B Nilsen as hentet ut 105 millioner kroner fra privatskolene Westerdals, NISS og NITH - til tross for utbytteforbud.
Transaksjonen skjedde i forbindelse med fusjonen av de tre skolene i 2013. I dag er alle en del av Westerdals Oslo ACT. Anthon B Nilsen er eid av Nicolai og Peder Løvenskiold sammen med legatet Reidar og Gunnar Holsts Legat.
Hvordan saken blir behandlet - om det blir høring - blir diskutert på neste møte i kontrollkomiteen om to uker. Komiteen har stilt en rekke spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen siden DNs første sak om privatskolekonsernet 31. oktober ifjor.
– Målet er å komme til bunns i alle problemstillinger rundt saken. Det opplever vi at vi ikke har selv om vi har hatt lang korrespondanse med departementet, sier Jette F. Christensen (Ap) i kontrollkomiteen til DN.
Les også: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud (DN+)
Nå må Torbjørn Røe Isaksen blant annet svare for hvorfor departementet ikke stanset konsernets planer om hente ut penger fra skolene, og hvorfor departementet ikke fulgte opp da Riksrevisjonens kritiserte den manglende kontrollen med privatskolene.
Røe Isaksen er i pappapermisjon. Kommunikasjonsdirektør Anne Kristin Hjukse i departementet svarer dette på epost til DN:
- Vi tar komiteens avgjørelse til etterretning, og ser frem til å svare på alle Stortingets spørsmål.
- Har latt det skje
Som DN har skrevet er det kommet frem at Kunnskapsdepartementet i 2013 fikk detaljerte beskrivelser av Anthon B Nilsen om hvordan fusjonen skulle gjennomføres, og at dette ville utløse en gevinst for eier.
– Min hovedbekymring er at statsråden og departementet har sett et mulig lovbrudd og latt det skje. Det er ansvarsfraskrivelse, sa Jette F. Christensen til DN i desember.
– Det er ikke riktig at departementet har sett et lovbrudd og latt det skje. På bakgrunn av de opplysninger ABNU presenterte for KD, fant ikke KD den gang grunnlag for å slå fast at transaksjonene ville være i strid med regelverket. Selv om jeg ser at vi kunne stilt flere spørsmål på et tidligere tidspunkt, har Kunnskapsdepartementet fulgt opp saken på bakgrunn av høyskolens rapportering, svarte Røe Isaksen.
Droppet særskilt oppfølging
Kontrollkomiteen har også boret i hvorfor Kunnskapsdepartementet ikke satt i gang en «særskilt oppfølging» av høyskolene, slik det lovet Riksrevisjonen å gjøre i 2013.
Røe Isaksen har innrømmet at dette aldri ble gjort, og har forklart at departementet i stedet fulgte opp på ordinær måte. Det vil si at undersøkelsene først startet da skolen rapporterte inn 2014-tallene sine til departementet ifjor.
Først 2. desember ifjor konkluderte Kunnskapsdepartementet med det var ulovlig å ta ut 105 millioner kroner fra skolene i forbindelse med Westerdals-fusjonen.
Les også: – I strid med loven
Anthon B Nilsen er uenig og mener transaksjonen ble gjort «etter lovens bokstav».
Eierselskapet besluttet likevel i høst å slette gjeld og tilbakeføre til sammen 105 millioner kroner til Westerdals Oslo ACT, etter press fra studenter og ansatte.
Les også: Tilbakefører millioner - granskes likevel
Høyskoleloven sier at institusjoner som mottar statstilskudd, ikke kan «gi økonomisk utbytte eller på annen måte overføre overskudd til eier eller dens nærstående». Den sier også at statstilskudd og studentenes skolepenger skal komme studentene til gode.
– Vår vurdering er at deler av kapitaluttaket er både i strid med ordlyden om at det ikke kan gi økonomisk utbytte, og formålet som er at pengene skal komme studentene til gode, sa Røe Isaksen da departementet hadde konkludert med at transaksjonen var ulovlig.
Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.